Zonnepanelen of niet?

Zonnepanelen plaatsen, het is nog altijd interessant. Meer nog, deze prijs is flink gezakt. Daarnaast swingen de energieprijzen de pan uit. Het is ook nodig om jouw woning energiezuinig te maken. Daarmee doe je niet alleen het milieu een plezier, maar ook jouw eigen portemonnee! Een vakman kan je alles vertellen over het aantal zonnepanelen, de prijs en andere praktische zaken.

Waarom kies je voor zonnepanelen?

Je wil geld besparen

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen voor zonnepanelen kiezen is het financiële voordeel. Hoewel ze in eerste instantie een investering inhouden, zorgen ze al snel voor een flinke besparing op de energiefactuur.

Hoe snel je je zonnepanelen terugverdient, hangt van verschillende factoren af. Het beste kan je daarvoor je licht opsteken bij een vakman. (scroll naar onder voor snel, gratis én vrijblijvend info op te vragen)

Je gelooft in hernieuwbare energie

We kunnen er niet meer om heen. We moeten dringend een andere koers varen als we het milieu niet nog meer schade willen toebrengen. Hernieuwbare energie is daarin een belangrijke pijler. Met zonnepanelen kan ook jij je steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Je wil minder afhankelijk zijn van schommelende tarieven

Elektriciteitsproducenten, leveranciers, … ze bepalen allemaal mee de prijs die wij allemaal betalen voor onze elektriciteit. Door het plaatsen van zonnepanelen ben je minder afhankelijk van de grillen van de energiebedrijven.

zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Om het kort uit te leggen bestaat een zonnepaneleninstallatie uit zonnepanelen, de omvormer en een elektriciteitsmeter.

Zonnepanelen

De zonnepanelen is het meest zichtbare deel van je zonnepaneleninstallatie. Zonder in technische details te vervallen: een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit, meer bepaald in gelijkstroom.

Omvormer

De omvormer is de kast die in je garage of berging wordt geplaatst, liefst in de buurt van je elektriciteits- en zekeringkast. Zoals net aangegeven produceren zonnepanelen gelijkstroom. De elektrische installatie in onze woning heeft echter wisselstroom nodig. Daar zorgt de omvormer voor. Hij zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

Elektriciteitsmeter

De geproduceerde elektriciteit wordt in de eerste plaats gebruikt in jouw woning. Mocht je installatie echter meer produceren dan je verbruikt, dan wordt de geproduceerde elektriciteit het net op gestuurd. Wanneer dat gebeurt, zie je dat aan je elektriciteitsmeter. Deze draait dan terug. De elektriciteit die je aan het net geeft wordt met andere woorden afgetrokken van energiefactuur.

Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig?

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel panelen jij nodig hebt hangt onder meer af van:

  • Jouw energiebehoefte
  • Het type zonnepanelen
  • De oriëntatie van jouw dak

Een formule om ruwweg een idee te krijgen:

Jouw jaarlijkse verbruik / 0,85 / 250

Bijvoorbeeld als jouw verbruik 4.000 kWh is:

4000 / 0,85 / 250 = 18,8

In dit voorbeeld heb je dus 19 zonnepanelen nodig.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

We haalden het in de inleiding al aan. De prijs van zonnepanelen is op tien jaar tijd zo’n 65% gedaald. De prijs hangt af van verschillende factoren. Het is dan ook moeilijk om er een eenduidige prijs op te plakken.

Om je toch een richtprijs te geven: als je ongeveer 4.000 kWp nodig hebt, zal de prijs van je installatie wellicht rond de 6.000 euro schommelen.

Maar nogmaals, dit is slechts een richtprijs. Wil je écht weten hoeveel jouw zonnepanelen kosten? Vraag dan vrijblijvend enkele offertes op (scroll naar onder voor snel, gratis én vrijblijvend info op te vragen).

Je wil zonnepanelen plaatsen? Enkele aandachtpunten!

De oriëntatie van je dak

Zonnepanelen werken met licht (en niet met warmte zoals sommige mensen lijken te denken). Hoe meer licht, hoe meer opbrengst dus. Een dak dat op het noorden is gericht vangt dus minder zonlicht en de zonnepanelen zullen in dat geval ook minder elektriciteit opwekken.

Is mijn dak geschikt?

Naast de oriëntatie van je dak is ook de ligging van je dak van groot belang. Ligt jouw dak voor een groot stuk in de schaduw? Dan zal het minder geschikt zijn. Op de zonnekaart kan je zien of jouw dak geschikt is.

Welk type zonnepanelen kies je?

Er bestaan verschillende soorten panelen. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Sommige types zijn lager in prijs, maar hebben ook een lager rendement. Deze zijn dan bijvoorbeeld interessant als je een groot dak hebt. Voor een kleiner dak ga je best voor panelen met een maximaal rendement. Laat je best vrijblijvend adviseren om te kijken welk zonnepaneel het beste past bij jouw situatie. (scroll naar onder voor snel, gratis én vrijblijvend info op te vragen)

Welke aansluiting heb ik nodig?

Veel woningen hebben een eenfasige aansluiting. Sommige toestellen hebben echter een hoger vermogen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een professionele stoomoven, zware warmtepompen of thuislaadinstallaties voor elektrische wagens. Ook voor zonnepanelen met een piekvermogen van minstens 5.000 W is een meerfasige aansluiting vereist.

Hoe zit het met het onderhoud?

Om een optimaal rendement te garanderen zorg je best jaarlijks voor een schoonmaakbeurt van je zonnepanelen. Je kan ervoor kiezen om je zonnepanelen te laten reinigen. Doe je het liever zelf, zorg dan voor schoon water en een aangepast reinigingsproduct. Vermijd ruwe doeken, allesreiniger, hogedrukreiniger, …

Vergelijk vrijblijvend prijzen voor zonnepanelen

Ben je er meer en meer van overtuigd dat zonnepanelen een goede keuze zijn voor jouw woning? Dan rest je enkel nog een 100 procent duidelijk beeld te krijgen van de prijs. Probeer de interessantste prijs te krijgen door offertes aan te vragen bij verschillende installateurs.

Prijzen voor zonnepanelen vergelijken in België

Prijzen zonnepanelen vergelijken in Nederland