Zwemvijver zelf aanleggen, een makkelijk stappenplan

Wil je graag je zwemvijver zelf aanleggen? Dat kan! We geven je een kort stappenplan mee. Wil je voor je zelf aan de slag gaat toch een idee hebben van wat jouw zwemvijverproject zou kosten en of je de prijs wel zo hard kan drukken? Vraag dan hier enkele vrijblijvende offertes op bij verschillende installateurs van zwemvijvers (kan sowieso nooit kwaad. Je kan er achteraf nog altijd voor kiezen op je zwemvijver zelf aan te leggen).

Stappenplan zwemvijver aanleggen

Werk je idee uit

Zoals bij heel veel zaken begint het zelf aanleggen van je zwemvijver met een plan. Hoe groot moet jouw zwemvijver worden, welke vorm zal hij hebben? Hoe ga je hem afwerken? Het zijn allemaal vragen waar je op voorhand goed over moet nadenken.

Hou in je plan ook zeker rekening mee het feit dat een zwemvijver een zwemgedeelte heeft en een moerasgedeelte waar de zuiverende planten staan. Daarbij kijk je best ook naar hoe de zon in jouw tuin staat. Het zwemgedeelte in de zon plaatsen kan ervoor zorgen dat het water een aangenamere temperatuur heeft. Voor de planten in het moerasgedeelte is de volle zon dan weer niet altijd een even goede keuze. Ben je van plan om verlichting te voorzien? Hou daar dan op voorhand rekening mee.

Graven maar!

Van zodra je alles goed hebt afgewogen en op papier hebt gezet, kan je beginnen graven. Als je de mogelijkheid hebt om met een minigraver je tuin te bereiken is dat uiteraard aangewezen. Mensen wiens tuin volledig is omsloten hebben geen andere keuze dan de spade boven te halen en de spieren te laten rollen en aan het graven te slaan.

Op welke manier je ook graaft, hou er rekening mee dat je ergens moet blijven met de uitgegraven grond. Je kan deze gebruiken om niveauverschillen aan te brengen in je tuin. Neem dit mee in je plan. Misschien kan de aanleg van een zwemvijver wel gecombineerd worden met een volledige make-over van je tuin.

Metselwerk of natuurlijk?

Als je kiest voor een zwemvijver met een strakke vorm en verticale wanden (zoals een zwembad) dan dien je deze te metselen met betonblokken. Als je gaat voor een natuurlijke vorm met schuine wanden, kan je deze stap overslaan.

De bodem afdichten

Wanneer de put is uitgegraven en het eventuele metselwerk is geplaatst, volgt het afdichten. Hiervoor gebruik je een stevige vijverfolie, liefst EPDM (hier koop je vijverfolie, maar ook bij Bol.com vind je vijverfolie: klik hier voor prijzen). Wanneer je geen metselwerk hebt geplaatst, zorg er dan goed voor dat er geen harde of uitstekende voorwerpen meer zijn (stenen, scherven, wortels van bomen, …). Deze zouden immers op termijn de folie kunnen beschadigen.

Vullen

Nu komt het minst vermoeiende deel van de hele klus: vullen met water. Je kiest hiervoor best hard water (leidingwater bijvoorbeeld). Dat zorgt ervoor dat de planten goed zullen groeien. Grondwater is niet meteen de beste keuze, omdat dit doorgaans te veel ijzer bevat. Regenwater is dan weer te zuur. Er zal altijd wel regenwater in je zwemvijver terechtkomen, maar om met 100 % regenwater te starten is dus geen goed idee.

Planten

Een zwemvijver is niets zonder zijn planten. Deze vormen immers de filterinstallatie van je zwemvijver. Goede planten voor de filterzone van de zwemvijver zijn de gele lis, kalmoes, egelskop, zegge, dotterbloem, pijlkruid, snoekkruid, …

Zwemvijver zelf aanleggen toch te veel werk? Informeer eens naar de prijs

Zakt na het lezen van het voorgaande de moed je in de schoenen? Dan kan je nog altijd eens vrijblijvend polsen hoeveel zo’n zwemvijver nu kost. Leg je idee voor en krijg vrijblijvende offertes van verschillende installateurs.