Pelletketel: prijs, werking, voordelen

Een pelletketel is een aanzienlijke investering, een stuk duurder dan een pelletkachel. Het voordeel is dat de pelletketel kan zorgen voor zowel woningverwarming als warm water. Vanaf gemiddeld 7000 euro koop je een pelletketel (vergelijk hier vrijblijvend prijzen en aanbieders van pelletketels). Prijs is echter niet het enige waarmee men rekening moet houden. Men dient ook na te denken over de kosten van de pellets. Een pelletketel verbruikt jaarlijks zo’n 300 kilogram pellets, afhankelijk van de energiebehoefte.

Ook de installatie en het onderhoud dient men niet te vergeten te rekenen. De asopvang van een pelletketel dient 3 à 5 keer geleegd te worden.

De werking van een pelletketel is in veel opzichten gelijk aan de werking van een pelletkachel. Enkel zorgt de pelletketel voor de verwarming van water (sanitair of verwarming) in plaats van de directe verwarming van de woonruimten. De pelletkachel kan worden aangesloten op het verwarmingssysteem, bijvoorbeeld radiatoren, vloerverwarming, of een boiler voor sanitair warm water.

Ook een pelletketel werkt door middel van de verbranding van pellets. Pellets zijn kleine staafjes van samengeperst hout. Het woord “pellet”is dan ook een ander woord voor korrel. Pellets worden gemaakt van schoon resthout. Er wordt enkel afval hout gebruikt uit de houtindustrie en er worden dus geen bomen voor gekapt. Een groot voordeel van pellets is het lage vochtgehalte en het feit dat ze (bijna) volledig verbranden. Pellets laten slechts 0,5% as achter.

De pelletketel kan eveneens worden gebruikt in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp. Op deze manier kan er nog meer worden bespaard op de energiefactuur. De pelletketel zal alleen worden ingeschakeld als vorm van bijverwarming.

Rendement pelletketel

Het grote voordeel van een pelletketel, naast de automatische werking en de milieuvriendelijkheid, is het rendement. Een pelletkachel kent een zeer aantrekkelijk rendement van 95%. Dit rendement kan zelfs oplopen tot 109% wanneer men kiest voor een pelletketel met condensatiesysteem. Hiervoor zijn wel extra maatregelen nodig, zoals een afvoersysteem dat vochtbestendig is bijvoorbeeld.  Wanneer de pelletketel in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp wordt gebruikt kan men nog voordeliger verwarmen.

Premie pelletketel

Wanneer u een pelletketel aanschaft en laat plaatsen in uw woning kunt u gebruik maken van een gemeentelijke premie. De premie bedraagt 5% van de kosten, met een maximum bedrag van 200 euro. Hieraan zijn voorwaarden verbonden, deze kunt u aanvragen bij uw gemeente.

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)