wat is kaleien
|

Wat is kaleien? Een natuurlijke manier op je woning op te frissen

Wat is kaleien nu precies? Het is in de eerste plaats een natuurlijke manier om een woning op te frissen. Tenminste, als je erop let dat je kalei gebruikt zonder chemische toevoegingen. Enkele tips voor het kaleien van je muren.

Kaleien is een schildertechniek waarbij je een dunne kalkpleister met een blokborstel aanbrengt op je muur. Het beste kies je voor kalei die bestaat uit natuurlijke hydraulische kalk, geselecteerd kwartszand en marmerpoeder, zonder chemische toevoegingen. Hierdoor blijft de kalei volledig dampopen, en hindert zo het “ademen” van je muren niet.

Voorbereidend werk

Verwijder alle loszittende voegen en vul op waar nodig. Ook oude verfresten dien je te verwijderen. Kalei moet de tijd krijgen om zich te hechten aan je muur, daarom spuit je best vooraf je muur nat. Een dag op voorhand je muur helemaal met water verzadigen is nog beter. Ook achteraf hou je best je de kalei nog enkele dagen vochtig – zeker bij warm weer! Afhankelijk van de weersomstandigheden en de ondergrond, reken je op 1 of 2 dagen vooraleer alles is opgedroogd.

Het echte werk

De eerste laag breng je aan in 1 à 2 mm dikte, met een blokborstel. 12uur laten drogen vooraleer je de tweede laag aanbrengt. Hou er rekening mee dat je een muur best in één keer afwerkt om kleurverschillen te vermijden, dus bij grote oppervlaktes roep je beter wat hulp in.

Kaleien laat je best over aan een aannemer

Zowat het enige nadeel van kaleien: het is niet eenvoudig om zelf te doen. Er zijn verschillende technieken en het vergt behoorlijk wat vakkennis, kunde en ervaring om de werken tot een goed einde te brengen.

Het kan daarom geen kwaad om vrijblijvend wat prijzen op te vragen bij diverse aannemers. Dat kan makkelijk met één druk op de knop.

Vraag diverse offertes voor jouw kaleiwerken op. Volledig gratis en vrijblijvend.

Veiligheid

Mocht je toch zelf aan de slag willen gaan, weet dan dat kalk een bijtend product is. Draag daarom altijd beschermende kledij bij het aanbrengen: handschoenen, veiligheidsbril en stofmasker!

Vergelijkbare berichten