Belgen eten niet gezond genoeg: te weinig groenten, te veel junkfood

Ken je dat gevoel dat je het lastig vindt om een gevarieerd en gezond eetpatroon aan te houden? Dan ben je zeker niet de enige! Dagelijks hebben vele Belgen hier problemen mee. Dit geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor kinderen. Volgens de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven betekent gezond eten een basis van plantaardige voeding, aangevuld met kleinere hoeveelheden dierlijk voedsel en zo min mogelijk ultrabewerkte – overbodige – producten. We moeten minimaal 300 gram groenten per dag eten (200 gram bij de warme maaltijd en 100 gram rauwkost tussendoor). 

Slechts 25% van onze boodschappen bestaat uit groente

Uit onderzoek onder 3509 respondenten van HelloFresh, ’s werelds grootste maaltijdboxleverancier, blijkt dat slechts 25% van onze boodschappen uit groenten bestaat. Maar liefst 58% van de respondenten vult minder dan een derde van hun boodschappentas met verse groenten en fruit. Ondanks de goed gepromote voedingsdriehoek, vult toch nog bijna een 20% van de Belgen zijn boodschappentas voor meer dan de helft met kant-en-klaarmaaltijden. 

Een derde van de Belgische ouders geeft aan dat hun grootste worsteling is om hun kind groenten te laten eten. Als het gaat om nieuwe dingen uitproberen, scoren rauwkost (25%) en gekookte groenten (23%) het hoogst, gevolgd door vis (22%) en schaal- en schelpdieren (20%). Om fruit (15%) en vlees (13%) wordt het minst gekibbeld aan de Belgische eettafel. 

Antwerpse kinderen eten volgens hun ouders het minst graag groenten. Ook de kinderen uit Aarlen eten hun groeten liever niet op. Uit intern onderzoek blijkt dat kinderen vooral liever geen nieuwe rauwkost, gekookte groenten en vis proberen.

Bijna 40% van de ouders zegt dat een gevarieerd weekmenu helpt om kinderen hun bord leeg te laten eten. Natuurlijk geldt dat voor ons allemaal: verandering van spijs doet ten slotte eten. Toch wordt er in de Belgische keuken maar met gemiddeld 12 ingrediënten gekookt per week. De helft van ons kookt zelfs maar met 5-10 ingrediënten.