Bij deze Finse boerderij koop je melk en tank je biogas

De Finse Vuorenmaa-boerderij bouwt naast de koeienstallen een tankstation waar de melkwagen meteen ook biogas kan tanken. Later wordt dat ook mogelijk voor personenwagens.

Het tankstation komt bij de boerderij van de broers Janne en Ville Vuorenmaa in Haapavesi in Finland. De boerderij met 180 melkkoeien vergist al geruime tijd mest in een centrale. Die produceert nu 1200 megawattuur aan gas per jaar. Tot nu werd dat gas gebruikt om de boerderij en de stallen te verwarmen, maar er is voldoende biogas over om melkwagens te laten tanken. Later zullen zelfs personenwagens er kunnen tanken.

Biogas speelt een belangrijke rol in het verminderen van transportemissies omdat het fossiele brandstoffen zal vervangen, zegt zuivelproducent Valio in een mededeling.

Klimaatneutrale melk

Valio is de grootste afnemer van melk bij de broers Vuorenmaa en ziet dankzij het biogas ook meteen de eigen CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleind. Het gebruik van biogas als transportbrandstof maakt deel uit van de inspanningen van het bedrijf om klimaatneutrale melkproducten te produceren tegen 2035.

Valio investeert in de bouw van het tankpunt van de boerderij en wil op termijn nog meer biogas raffineren