Drie sporten die bewegen pas écht leuk maken

Veel mensen begrijpen wel dat sporten en bewegen gezond en goed voor hen is, maar toch zien ze er vaak tegenop. Uiteindelijk is sporten nu eenmaal ook wat afzien en vergt het veel van je energie. Achter de buis zitten of lekker computeren klinkt dan veel aanlokkelijker. Het is net omdat niet iedereen houdt van sporten, dat je sport ook leuk moet maken. Wie uit het beoefenen van een sport energie kan halen, zet een belangrijke stap in de richting van een gezond leven.

Klimsport

Er zijn mensen die niet per se houden van sport, maar wel van avontuur. Dan moet je ook in de richting van de avontuurlijke sporten als klimmen durven te kijken. Het voordeel is dat de klimsport veel toegankelijker is geworden. Je kan bijvoorbeeld binnen, in een van de vele klimhallen in Vlaanderen, klimmen. Daarnaast kan je bijvoorbeeld klimkleding voordelig kopen bij CAMPZ. Tegelijkertijd vergt klimmen veel van het lichaam en worden er talloze spieren getraind, gaande van je dwarse buikspier tot je diepe vingerbuigers.

Leuk en uitdagend is het in ieder geval. Op termijn kan je de overstap van een kunststof handgreep naar steen maken, wat toch een behoorlijke uitdaging is. In de Ardennen valt er in ieder geval heel wat af te klimmen, maar als je de lat heel hoog wil leggen, kan je beter naar het buitenland trekken. In het Nederlandse Groningen vind je bijvoorbeeld de Excalibur, een klimmuur die zelfs onder de doorwinterde alpinisten hoge toppen scheert. Het is dan ook de hoogste klimmuur van Europa. Maar liefst 37 hoogtemeters telt de muur!

Padel

Een van de sporten die door veel mensen leuk wordt bevonden, is padel. Voor een potje padel hoef je geen marathon te kunnen rennen, het is gemakkelijker dan de andere racketsporten en de ondergrond zorgt voor minder belasting op de gewrichten. Het spel verloopt ook minder snel, waardoor het eenvoudiger is om het aan te leren. Daarnaast kan je padel het hele jaar door beoefenen en schieten padelclubs als paddenstoelen uit de grond. De sport is zo populair dat vrijwel iedere tennisclub intussen wel al een of meerdere padelbanen heeft aangelegd.

Ondanks het feit dat padel zo toegankelijk is, is het toch heel gezond. Tijdens een spelletje padel moet je namelijk voortdurend korte en explosieve sprints trekken, wat voor een betere conditie zorgt. Tegelijkertijd train je je reflexen en je oog-handcoördinatie, werk je aan je spieropbouw en zal je ook vet verbranden. Alleen maar voordelen, dus!

Trampolinespringen

Wie sprong er als kind nou niet graag op de trampoline? Stiekem voel je het wellicht nog steeds kriebelen wanneer de kinderen lekker rondstuiteren. Trampolinespringen is er niet alleen voor kinderen, want het is tevens een gymnastiekdiscipline die ook op de Olympische spelen wordt beoefend. Je moet voortdurend je lichaam in balans houden en je zet ook heel wat spieren aan het werk. Evenwicht-, tempo- en ritmegevoel komen allemaal aan bod. Je hebt de keuze tussen onder meer trampoline synchroon en dubbele minitrampoline. Het vergt veel van je lichaam, maar leuk is het echt wel. Zeker in het begin lijkt het alsof je superkrachten hebt. En dan moet je de verschillende sprongfiguren nog leren.