zwemvijver verwarmen
| |

Zwemvijver verwarmen, of niet? De mogelijkheden op een rijtje

Misschien ben je aan het overwegen om een zwemvijver te installeren. Misschien heb je er al een aantal jaren eentje. Hoe dan ook, je vraagt je af of je die kan verwarmen en hoe dat dan precies in zijn werk gaat. Uiteraard zijn er eerst nog wel enkele belangrijke vragen te beantwoorden. Hoe warm kan je je zwemvijver verwarmen? In tegenstelling tot in een gewoon zwembad is er natuurlijk veel leven in zo’n vijver die er mogelijks gevoelig aan zijn. Zijn er trouwens ook manieren om je zwembad op een natuurlijke manier warm te krijgen? Wij beantwoorden al je vragen met veel plezier! 

Zwemvijver verwarmen op natuurlijke manier?

Mogelijks is dit zelfs nog de beste optie voor je zwemvijver. Belangrijk om te weten is dat vijverfolie sowieso al zorgt voor een heel hoog warmtebehoud. Door de hoge warmte absorptie verliest het ‘s nachts zelfs enkele graden minder dan een gewoon zwembad. Een belangrijke factor hierbij is wel of je de mogelijkheid hebt om je zwemvijver ‘s nachts af te dekken. Het afdekken van je zwemvijver is niet altijd mogelijk, maar indien het dat wel is kan dat je ook veel energie besparen. Daarnaast speelt de plaatsing van de zwemvijver ook een zeer grote rol. Zorg ervoor dat die zeker niet te vaak in de schaduw komt te staan doorheen de dag. Dit zou trouwens ook niet ideaal zijn voor je waterplanten. 

zwemvijver of zwembad

Brrr, toch liever wat warmer water in de zwemvijver

Uiteraard kan het perfect zijn dat je liever toch nog wat warmer water hebt. In de zomer wanneer het echt warm is zal je vijver altijd aangenaam verkoelend zijn, exact wat je nodig hebt. Door de vijverfolie zal je ook in september nog wel wat kunnen genieten op nazomerdagen. Maar, het is perfect begrijpelijk dat je ook in de lente al wel ten volle wil genieten van je investering. Want, ook een zwemvijver kost nog steeds een flinke duit. Indien je geen ijsbeer bent is het dat wel handig om je zwemvijver al wat te verwarmen in deze periode. Hiervoor zijn er dan ook wel enkele opties die onderling ook wel wat verschillen van elkaar. 

De klassieke keuze: de warmtepomp

Met een klassieke warmtepomp kan je je zwemvijver zeker verwarmen. De installatie ervan is ook zeker niet zo heel moeilijk. Wat natuurlijk wel een nadeel met zich meebrengt, is de kost. Een gemiddelde warmtepomp voor zwembaden of zwemvijvers kost al snel meer dan duizend euro. Ook kunnen deze best energieverslindend zijn als je ze gebruikt bij een onafgedekte zwemvijver. Hier gaat er veel warmte verloren en moet een warmtepomp bij grote zwemvijvers al serieuze overuren draaien om over de dagtemperatuur te gaan. 

Wanna go duurzaam? Kies voor zonnecollectoren

Zonnecollectoren zijn een mooie oplossing voor mensen die hun water net dat tikkeltje warmer willen krijgen zonder te veel energie te gebruiken. Het opzet is simpel: de collectoren halen energie uit de zon en zetten ze vervolgens om in warmte. In vergelijking met een warmtepomp zijn zonnecollectoren een beetje goedkoper. Wel moet je er op letten dat ze niet zo krachtig zijn als een warmtepomp en je ze best laat installeren door een vakman. Als je een echt effect wil, zal je er bovendien ook meerdere moeten plaatsen. Om ze zo’n hoog mogelijk rendement te doen behalen, zijn er ook enkele aandachtspunten. Uiteraard plaats je de collectoren zo zuiders mogelijk, op een plek waar liefst nooit schaduw is. Daarbovenop geldt ook dat je de afstand tussen collector en zwembad best zo klein mogelijk houdt. 

Maar is die warmte wel goed voor mijn vijver?

Wel, nu komt de aap uit de mouw.

Nee, je zwemvijver verwarmen wordt in het algemeen afgeraden. In een frissere zomer je zwemvijver een paar graden warmer maken, is zeker een optie. Maar, vanaf je te hard de natuurlijke gang van zaken beïnvloedt, zijn er voelbare en zichtbare gevolgen. 

Ieders vrees in de zwemvijver: algen

Een verhoogde temperatuur zorgt voor blauwalgen en die kunnen in grote hoeveelheden zelfs giftig zijn. Natuurlijk ziet dat er ook niet uit, zo’n vijver vol algen. Ook maken algen de vijveromgeving best glibberig. Stel je voor dan een van je kinderen of speelkameraadjes zo ernstig valt? Tot slot is een te hoge algenproductie ook zeker niet goed voor planten. Waterplanten kunnen erdoor verslijmen, geen licht krijgen en daardoor zelfs afsterven. 

Ook dat nog: een zuurstoftekort

Warmer water zorgt ook voor minder zuurstof in je zwemvijver. Toevallig is zuurstof best essentieel voor de vissen die je vijver mogelijks bevolken. Het risico om een zwemfeestje met vrienden te doen en plots een dode vis tegen te komen, is toch niet bepaald een aanrader. 


Zwemvijver verwarmen: het verdict

Ongetwijfeld zullen veel websites die producten verkopen die je zwemvijver opwarmen je vertellen dat het helemaal niet zoveel kwaad kan. Voor een graad of twee is het ook effectief nog wel te doen. Maar, in het algemeen geldt dat je toch best zo weinig mogelijk interfereert met de natuur. Je verwarmt je zwemvijver dus beter niet. De negatieve gevolgen dat dit kan hebben wegen gewoonweg niet op tegen de voordelen. Wil je verwarmd zwemmen, kies je beter voor een gewoon zwembad. Dat is misschien iets duurder, maar de kosten en energie die je steekt in algen reiniging zijn ook zeker niet te onderschatten. Zet vooral in op natuurlijke verwarming indien je toch voor een zwemvijver kiest.

Meer info en prijzen zwemvijver?

Als je graag meer informatie en enkele vrijblijvende offertes ontvangt van aanbieders van zwemvijvers in jouw regio, dan kan je dat makkelijk opvragen via onderstaand formulier.

Vergelijkbare berichten