Een zwemvijver aanleggen, waar moet je op letten?

Een zwemvijver aanleggen? Wie er plaats voor heeft in zijn tuin, kan zijn tuinvijver omtoveren tot een zwemvijver en heeft zo het zwemplezier meteen naast zijn terras. Hoe minder techniek er aan de waterzuivering te pas komt, des te meer de vijver lijkt op zijn voorbeeld in de vrije natuur. In vergelijking met een zwembad is een zwemvijver redelijk makkelijk in onderhoud. De aanleg van een zwemvijver is dan weer specialistenwerk. Het ecologisch systeem waarmee een zwemvijver werkt is geen sinecure en absoluut werk voor een vakman. Wil je graag een natuurlijke zwemvijver aanleggen en vrijblijvend offertes aanvragen? Dat kan via onderstaande knop!

Wat is een zwemvijver nu precies?

Zwemvijvers zijn kunstmatig aangelegde vijvers die onderaan dichtgemaakt zijn. Zo worden ze afgeschermd van de omliggende natuur. Belangrijk is dat de waterzuivering uitsluitend mechanisch en biologisch gebeurt. Dat kan door planten, dieren en micro-organismen. Chemische toevoegingen zoals chloor hebben hier niets te zoeken.

Tegenwoordig wordt met het begrip zwemvijver verwezen naar natuurlijk lijkende vijvers zonder veel techniek. Terwijl een natuurlijk of ecologisch zwembad eerder op een klassiek zwembad lijkt.

Van zwemvijver naar natuurlijk zwembad

Vakmensen onderscheiden vijf categorieën van zwemvijvers.

  • de natuurlijke zwemvijver, volledig zonder techniek
  • vijvers die een minimum aan techniek gebruiken, zoals bijvoorbeeld een skimmer om de wateroppervlakte te reinigen.
  • vijvers waarbij de waterzuiveringsinstallatie (de beplanting dus) gericht met een pomp wordt doorstroomd. Maar de planten bevinden zich nog wel in het zwembad zelf. Je zwemt dus tussen de planten.
  • zwemvijver met veel techniek
  • een natuurlijk zwembad

Bij de laatste twee zijn de zuiveringsinstallatie en het deel waarin gezwommen wordt, gescheiden van elkaar. Hoe hoger de categorie, hoe meer techniek, zoals pompen en filters. Zo valt de zuiveringsinstallatie minder groot uit. De vijver lijkt dan echter duidelijk minder op zijn voorbeeld in de vrije natuur, die als biotoop een grote diversiteit aan dieren een nieuwe levensruimte kan geven.

Goede waterkwaliteit

Bij een zwemvijver zonder filter of pompen komt het volledig aan op de planten en de micro-organismen om het water in biologisch evenwicht te houden. De beplante zone moet daarom minstens 50 procent van de totale oppervlakte bedekken. Het is belangrijk dat de vijver diep genoeg is, en de juiste beplanting en een specifieke voedingsbodem voor vijvers bevat. Vooraleer je in de vijver begint te zwemmen, helpt het om zooplankton toe te voegen om een snel biologisch evenwicht tot stand te brengen. Een opstartpakket kan je online kopen, net zoals de onderhoudsproducten die het natuurlijke evenwicht mee helpen bewaren.

Dat goede waterkwaliteit alleen met hulp van techniek bereikt kan worden, is dus een fabeltje! Te veel techniek, zoals bijvoorbeeld te sterk ingestelde pompen, zou volgens sommigen de natuurlijke, waterzuiverende organismen zelfs kunnen vernietigen. Daarbij komen dan nog eens de kosten van de elektriciteit van de pompen, die dag en nacht moeten blijven doorwerken. Wil je je natuurlijke zwemvijver toch proper maken op een biologische manier. Dan kan dat bijvoorbeeld met een bio stofzuiger.

De beplanting van de zwemvijver

De zwemvijver is ingedeeld in zones met verschillende plantdieptes. De vlakste zone is de zogenaamde moeras- en oeverzone. Dat vormt het randgebied, waar bijvoorbeeld waterboterbloemen, lissen en citroenmunt groeien. De aansluitende rietzone zorgt voor de opname van voedingsstoffen. Hier worden bijvoorbeeld riet, lisdodde, waterweegbree of bies geplant. Die zorgen voor betere levenskansen voor de micro-organismen in de voedingsbodem. Riet en lisdodde hebben wel een sterke uitbreidingsdrang. Typische vijverplanten van de diepwaterzone naast de waterlelie zijn de veenwortel of de watergentiaan. Daarbij leveren de oeverplanten schaduw en verhinderen ze zo een overmatige opwarming van de vijver. De onderwaterplanten zijn als “groene long” verantwoordelijk voor de zuurstofproductie en dienen ineens als concurrent voor algen.

Onderhoud zwemvijver

De natuur zorgt voor het onderhoud

Een zwembad onderhouden is iets waar veel mensen tegenop kijken. : de juiste filter installeren, chemische producten kopen, chloor in het zwembad laten… Daar hoef je allemaal niet aan te denken bij zwemvijvers. De natuur zorgt voor het onderhoud! Het water wordt gezuiverd en gefilterd door waterplanten en poreuze gesteenten zoals lavasteen. Jij hoeft dus niet te investeren in al die dure chemische producten! Dat betekent meteen ook dat je geen last meer zult hebben van prikkende ogen, allergieën of een geïrriteerde huid.

Minimaal onderhoud

Het enige onderhoud waar jij rekening mee moet houden, is vrij beperkt:

  • Snoei je filterplanten een keer per jaar.
  • Laat eventueel een badstofzuiger je bodem proper houden. Jij hoeft alleen maar op de ‘aan’-knop te duwen.
  • Installeer een collector met circulatiepomp. Dat is wettelijk verplicht! De circulatiepomp, die zich in een aparte put buiten de vijver moet bevinden, zorgt voor een goede circulatie tussen het filtergedeelte en het zwemgedeelte.

Aanleg zwemvijvers

Wil je graag vrijblijvend offertes aanvragen voor jouw zwemvijver. Dat kan via onderstaand formulier, gratis en vrijblijvend!

Hier lees je meer info over de bepalende factoren van de prijs van een zwemvijver.

Ben jij een plaatser van zwemvijvers?

Ben jij zelf een aanbieder en wil je graag meer en betere klanten binnenhalen? Laat dan vrijblijvend hier je gegevens achter.