Kamperen in de tuin, waarom niet eigenlijk?

Geen reis geboekt en toch zin in dat echte vakantiegevoel? Waarom ga je eens niet kamperen in de tuin? Je hoeft niets te regelen, je hebt je huis als backup als toch de nood naar een échte keuken de kop op steekt. Maar, het is natuurlijk nog leuker als je echt helemaal in het campinggeevoel opgaat en je huis enkel als sanitaire blok aanziet. Kinderen zijn er meestal dol op!. Doen!

Tent opzetten

Kamperen in de tuin begint natuurlijk met het opzetten van je tent.

Kies daarvoor een plekje:

  • dat min of meer egaal is
  • vrij van dennenappels, eikels, …
  • dat wat schaduw heeft

Heb je nog geen tent, en je hebt ook nog niet veel ervaring met kamperen, dan kan je best kiezen voor een makkelijk opzetbare tent.

Outdoor badkamer

Je kan natuurlijk, net zoals op de camping, naar een sanitaire voorziening (lees: je badkamer) gaan om te douchen, je tanden te poetsen, je op te frissen… Maar, als je ook dat liever buiten doet om de kampeerervaring sterker te maken, kan je een soort van outdoor badkamer inrichten. Je zal niet alleen moeten zorgen voor sanitair, maar ook voor maatregelen die je privacy garanderen. Je wil namelijk niet dat de buren mee genieten van je dagelijkse douche.

Wat je zoal nodig hebt:

Buiten koken

Buiten je potje koken is een van de leukste dingen die je kan doen als je gaat kamperen. Het gaat namelijk om heel wat meer dan alleen maar eten klaarmaken en opeten. Het outdoor koken is iets dat je samen doet en net dat maakt het extra leuk.

Bijvoorbeeld het wassen en snijden van groenten is iets waarbij ook kinderen perfect kunnen helpen. En neem maar van ons aan dat ze dat graag zullen doen.

Je potje buiten koken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een:

  • open vuur
  • een bbq
  • een gasvuurtje

Toerist in je eigen buurt

Het is natuurlijk extra leuk wanneer je het kamperen in de tuin niet beperkt tot het “campingleven”, maar dat je ook echt uitstapjes maakt, zoals je zou doen wanneer je echt op vakantie bent. Je zal ervan versteld staan hoe veel er te ontdekken is in je eigen buurt. We zoeken het altijd maar verder weg, en zo vergeten we dat er vaak om de hoek ook heel wat leuke dingen te beleven en te bekijken zijn.

Kijk eens op de website van je eigen en omliggende gemeentes. Daar is meestal wel toeristische informatie te vinden. Plan een toffe fietstocht langs enkele bezienswaardigheden, toffe plekjes en ga zeker ook een ijsje eten op een terrasje. Doe alles wat je zou doen wanneer je op vakantie was.

Nodig anderen uit om mee te doen

Kamperen in de tuin is op zich natuurlijk al een belevenis op zich. Extra leuk wordt het als je ook anderen uitnodigt om mee te doen. Vraag aan vrienden, familie, klasgenootjes of oma en opa om ook hun tentje op te slaan in de tuin.

Spelletjes voor buiten

Wat kan je zoal doen als je in je je kamp in je tuin hebt opgeslagen.

Enkele ideetjes:

De dag afsluiten met een kampvuur

Wat is er leuker dan een dagje kamperen af te sluiten dan met een echt kampvuur? Hou het wel veilig en check eerst even op de website van je gemeente hoe het zit met het aanleggen van een open vuur. Je wil natuurlijk geen ongelukken of problemen.

Aan het kampvuur gezellig liedjes zingen of verhalen vertellen. Fantastisch!

Wil je een hapje eten? Hier vind je wat ideetjes voor heerlijke kampvuur hapjes. Smullen maar!