Natuurverf … Hoe ecologisch en biologisch is het?
Bij het kiezen van een geschikte verf grijpen we al snel naar de traditionele dispersieverven of lakken. Maar daarnaast bestaan er ook meer ecologische keuzes. Natuurverven op basis van natuurlijke ingrediënten zoals mineralen, silicaten, kalk en leem worden al eeuwenlang met succes gebruikt en winnen ook vandaag aan populariteit. Met claims van “eco-friendliness” moet echter voorzichtig omgegaan worden. Hier leest u waarom en welke natuurverf bij welke situatie past.
Wat is het verschil tussen natuurverf en traditionele dispersieverven of lakken?
Bij conventionele muurverf zijn de ingrediënten niet te achterhalen. Producenten zijn alleen verplicht enkele gevaarlijke stoffen in het veiligheidsinformatieblad aan te geven. Een volledige controle van alle aanwezige ingrediënten is onmogelijk! Het probleem daarmee is dat traditionele muurverven talrijke ongewenste ingrediënten kunnen bevatten, zelfs wanneer er geen oplosmiddelen in zitten en ze van een label, de zogenaamde “milieu-engel”, voorzien zijn. Problematisch zijn vooral de bindmiddelen: naast water worden bij muurverf meestal kunsthars of acrylaat gebruikt. Natuurverven laten daarentegen alleen plantaardige of minerale bindmiddelen toe, want het zijn net de bindmiddelen, die een invloed hebben op het milieu en de gezondheid.
Wat onderscheidt echte natuurverven van verven, die zichzelf met “eco-friendly” aanprijzen?
De recepten van echte natuurverven worden volledig ter beschikking gesteld. De volledige lijst van alle ingrediënten wordt op de verpakking of in de technische fiche vermeld. Dat maakt het mogelijk om na te gaan wat er in zit. Zogenaamde “eco-friendly” verven houden hun recepten geheim, een volledige ingrediëntenlijst is nergens te vinden. Bij natuurverven kunnen veel ingrediënten uit de natuurlijke kringloop gewonnen worden en er vervolgens weer in worden geïntegreerd, wat als muziek in de oren klinkt voor iedereen die met ecologie bezig is.
Wat betekent het Duitse label van de Blauwe Engel bij verven en lakken?
Bij producten die pronken met een “milieu-engel”, worden enkele stoffen die als problematisch worden bestempeld vermeden. Die stoffen worden echter door een complexe cocktail aan nieuw ontwikkelde chemische stoffen vervangen. Dat brengt enorme risico’s met zich mee. Het is bijvoorbeeld niet echt milieuvriendelijk, wanneer een zintuiglijk waarneembaar, stinkend oplosmiddel vervangen wordt door conserveermiddelen, schuimremmers, antiroestmiddelen, acrylaten en andere stoffen, die niet zintuiglijk waarneembaar zijn, maar wel een bedenkelijke emissie hebben over een wezenlijk langere tijdspanne dan de schadelijke stoffen die tot nu toe gebruikt werden.
Wat zijn de voordelen van minerale verven?
Silicaat- of mineraalverven zijn aan te raden, omdat de alkaliniteit veel langer aanhoudt, waardoor de schimmelvorming niet alleen op korte termijn wordt tegengegaan. Kalkverven zijn bijvoorbeeld alleen veegvast; als er een rasechte slijtvaste verflaag nodig is, zijn silicaatverven aan te raden. Silicaatverven bieden de meest resistente verflaag en worden daarom niet alleen binnenshuis gebruikt, ook voor de buitenmuren is de verf uiterst geschikt.
Hoe komt het dat silicaatverf zo resistent en standvastig is?
Dat komt door de zogenaamde silificatie van waterglas (of natriumsilicaat) met minerale ondergronden wanneer het droog is. Silicaatverven verbinden zich met de ondergrond, zonder daarbij de luchtdoorlatendheid te beperken. Silicaatverf vertoont ook voordelen op traditionele ondergronden. Weliswaar is er dan geen sprake van silificatie, toch biedt de oppervlaktehardheid van de verf hier een voordeel. Doordat de silicaatverf niet vergeelt en door haar schimmelwerende alkaliniteit, is het een van de populairste natuurverven.
Wat is er zo bijzonder aan kalkpleister?
Kalk wordt al eeuwenlang geapprecieerd door de diepe werking van de kalk, de luchtverbeterende werking en ook de hygiënische eigenschappen. Mensen met allergieën profiteren ervan dat de kalk zich kan binden met schadelijke stoffen in de lucht. Door zijn positieve eigenschappen wordt kalk tegenwoordig weer vaak gebruikt in huizen.
Waarvoor wordt leempleister gebruikt?
Leem is een van de oudste bouwstoffen ter wereld, die in onze regio in allerlei soorten huizen als pleister wordt gebruikt. Door zijn warmte-isolerende eigenschappen en zijn positieve uitwerkingen op het ruimteklimaat geniet leem tegenwoordig van een groeiende populariteit. Leemverven en leempleisters bevatten geen toegevoegde schadelijke stoffen, perfect dus voor mensen met allergieën.
Wat zijn verven met natuurlijk pigment?
Verven met natuurlijk pigment bevatten zuivere pigmenten zoals bijvoorbeeld lapis lazuli als blauw pigment en omber uit Cyprus als bruin pigment. Als wit pigment wordt krijt uit de champagnestreek gebruikt en groene, rode en gele aarde van Italië en Frankrijk is terug te vinden in okerkleurige en rode verven. Als bindmiddel worden cellulose en witte lijm gebruikt, als oplosmiddel water. De verven worden alleen maar met borax geconserveerd en bevatten geen enkele bekende chemicaliën die allergische reacties uitlokken. Het gebruik van natuurlijke pigmenten is niet echter simpel, de schilders moeten ervaren zijn in de omgang met deze unieke verfmiddelen.
En waarvoor wordt natuurhars in dispersieverven gebruikt?
Dispersieverven met natuurhars wordt binnenshuis gebruikt op onder andere minerale ondergronden, papieren behang en gipsvezelplaten. De verf kan vermengd worden en is bijzonder licht te gebruiken. Vaak zijn dispersieverven met natuurhars afwasbaar, mat, dekken ze de oppervlakte goed en op plantaardige basis. In tegenstelling tot minerale verven (zoals de kalkverf of de silicaatverf) zijn muurverven op plantaardige basis (zoals deze met natuurhars) niet bestand tegen vergeling. Bovendien zijn ze omwille van hun organische bestanddelen niet geschikt voor vochtige ruimtes of andere plekken waar er schimmels kunnen ontstaan.
Indien u ook een renovering of schilderbeurt plant, kunnen we u alleen maar aanmoedigen dit op een ecologische manier te doen. Niet alleen is het goed voor de natuur en zorgt het voor een leuk binnenklimaat, het brengt ook heel wat plezier met zich mee. En het hoeft niet per se duurder te zijn dan gewone verf!
Laat je je schilderwerken graag over aan een professional?
Vraag dan offertes op in jouw regio, GRATIS EN VRIJBLIJVEND!