Je gevel op een ecologische manier waterdicht maken? Het kan!
Als je wil dat de gevel van je huis er mooi blijft uitzien, heb je verschillende opties. Je kan ervoor kiezen om het te schilderen en dat om de paar jaar te herhalen. Je kan de gevel af en toe (laten) reinigen. Of je laat hem impregneren. En het liefst natuurlijk ecologisch impregneren.
Impregwatte?
Het impregneren van je gevel, zorgt er voor dat je minder last zal hebben van vocht in je woning. Op die manier leg je een soort beschermende laag over je huis, waardoor dit beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf. Zo zorg je er dus voor dat het uitzicht van je woning langer beschermd blijft. Ook mos en planten krijgen door deze behandeling geen kans om je gevel aan te tasten.
Hoe doe je het?
Eigenlijk is het impregneren van je woning niets anders dan deze ‘waterdicht’ maken. Door een speciaal product aan te brengen, zorg je ervoor dat je huis als het ware water en stof zal afstoten. Je kan in principe zelf aan de slag om aan de klus te beginnen: een ladder en impregneermiddel en je kan van start!
Waarom zou je eraan beginnen?
Behalve het esthetische aspect, kan het waterdicht maken van je gevel nog andere interessante voordelen bieden. Wanneer je last zou hebben van vocht in de muren, kan dat na een tijd voor schimmelvorming zorgen, iets waar je met deze behandeling geen last van zou hebben. Ook witte vlekken die je vaak op donkere huizen ziet, door zoutuitslag worden op deze manier vermeden. En dat is belangrijk in de winter, want een poreuze gevel (door het zout) neemt meer vocht op. Wanneer het vriest gaat dat uitzetten en kan je gevel beschadigd raken. Als laatste voorkom je aanslag van mos én zorg je ervoor dat het isolerend vermogen van je huis optimaal benut blijft, veel voordelen dus!
Ecologisch?
In principe is het klassieke impregneren van je gevel niet erg milieuvriendelijk, omdat je gebruik maakt van een chemische oplossing. Maar gelukkig bestaan er alternatieven die wel aandacht schenken aan het milieu! Als je kiest om op een ecologische manier te werk te gaan, wordt er vaak gesproken over hydrofoberen in plaats van impregneren, maar het is eigenlijk hetzelfde. Het grote verschil is dat er bij hydrofoberen wordt gekozen voor producten die biologisch afbreekbaar zijn. Die zijn watergedragen en bevatten geen (vaak giftige) vluchtige stoffen. Gelukkig is dit qua prijs niet duurder dan de klassieke manier, waardoor deze optie zeker het overwegen waard is!
Via volgende links kan je vrijblijvende info opvragen om je vochtprobleem op te lossen. Klik hier als je in België woont, en hier als je in Nederland woont.