Zonnecrème minerale filter versus chemische filter
Sun is out! Tijd om te smeren, maar hoe kies je nu een goede zonnebrandcrème voor jezelf en je kind? En hoe zit dat met die witte waas van een zonnecrème met minerale filter?
Inmiddels weten we dat we niet meer zonder beschermende middelen tegen de zon kunnen. Wij niet, maar onze kinderen ook niet. Juist die gevoelige, kwetsbare huid moet je goed beschermen. Alleen, waar let je nou op als je een zonnebrandcrème koopt? Wat is het verschil tussen minerale en chemische filters? Wat gebruikt Naïf? En hoe komt het dat sommige crèmes een witte waas achterlaten? In deze blog leggen we je alles uit.
Chemische filters
Je kunt onderscheid maken tussen chemische en minerale filters. Om maar gelijk te beginnen met: Naïf maakt gebruik van een minerale filter. Die wordt hieronder uitgelegd. Chemische filters trekken in je huid en daar wordt dus ook de UV-straling geabsorbeerd. Het nadeel van chemische filters is dat er eerder een allergische reactie kan ontstaan, met name bij kids, doordat deze in de huid dringt. Een chemische filter herken je o.a. aan de volgende ingrediënten: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.
Even ter illustratie: Jaarlijks verdwijnt er ruim 14.000 ton zonnebrandcrème in de zee. Veel chemische zonnefilters bevatten het ingrediënt oxybenzone. Doordat oxybenzone de zee-organismen kan aantasten is het een omstreden ingrediënt en inmiddels ook in staten zoals Hawaii verboden. Één druppel oxybenzone kan 4,3 miljoen liter water vervuilen. Dat is dus wel even goed om over na te denken, want heel vaak beseffen we niet dat er zoveel zonnebrandcrème in de zee terecht komt. Fijn om dus even bij stil te staan.
Minerale filter
Minerale filters leggen een laagje op je huid, als een soort kleine spiegeltjes, waardoor de straling dus op de huid wordt weerkaatst, denk aan titaniumdioxide en zinkoxide. Ze worden dus niet door de huid opgenomen. Hierdoor is de kans op een huidreactie minimaal en is het dus veilig voor baby’s en kinderen. Wat er wel vaak gebeurt is dat er een witte waas ontstaat. Dit kan je verhelpen door de ingrediënten in superkleine deeltjes op te knippen, ook wel nanodeeltjes genoemd. Omdat deze in de huid kunnen dringen en makkelijker in de natuur terecht komen hebben we hier niet voor gekozen.
Naïf maakt gebruik van een natuurlijke UV-filter, namelijk titaniumdioxide. Een bewuste keuze, want het is niet alleen huidvriendelijk, maar ook beter voor de natuur en dus de toekomstige generaties. Het is een ocean friendly zonnebrandcrème wat betekent dat deze eenvoudig in het water wordt afgebroken. Daarnaast is het vrij van microplastics en tast het de zee-organismen niet aan.
Vernieuwde Naïf Protecting Sunscreen & de witte waas
Gebruiksvriendelijkheid staat voorop bij Naïf. Daarom hebben we de SPF50 geherformuleerd. Waarom? Omdat de crème te droog bleek en niet goed uitsmeerde, aangezien we de nanodeeltjes hebben geëlimineerd en in plaats van zinkoxide titaniumdioxide zijn gaan gebruiken. Een licht witte waas houd je sowieso bij een natuurlijke filter zonder nanodeeltjes, maar we vonden het belangrijk dat het een goed smeerbaar product werd. Daarom is de ‘new formula’ op basis van kokosolie. Ook bevat de crème het bekende allergeenvrij parfum, is deze 100% vegan, bevat deze het ‘zero plastic inside’ certificaat van de Plastic Soup Foundation en komt deze in een verpakking gemaakt van suikerriet.
Bron: Naïf