vet haar na wassen
|

Vet haar na wassen? Dit kan je doen

Als je vet haar hebt na het wassen wil je natuurlijk maar één ding doen: je haar zo snel mogelijk opnieuw wassen om van die vettigheid af te geraken. Maar, als je dat niet op een juiste manier en met de juiste producten doet, hou je daarmee net het probleem in stand. Lees verder en ontdek wat je wel moet doen!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het probleem van vet haar niet te zoeken in een gebrek aan hygiëne. Het is eerder een te veel aan hygiëne dat het probleem veroorzaakt. Of anders gezegd: we wassen ons haar te veel. Bij elke wasbeurt spoel je natuurlijke vetten die het haar beschermen weg. Onze hoofdhuid reageert daarop door snel meer talg (vetten) aan te maken. Het gevolg: snel weer vet haar na het wassen.

Wat de doen tegen vet haar na wassen?

Niet té vaak wassen

We haalden het net al aan: de belangrijkste oorzaak van vet haar na het wassen is dat we het te veel wassen. Was je haren maximaal 2 à 3 keer per week. Dit is voldoende om het schoon en fris te houden.

Het dagelijks wassen van het haar kan het probleem van vet haar verergeren. Dit komt doordat frequent wassen ervoor zorgt dat de natuurlijke oliën en talg, die essentieel zijn voor de bescherming en voeding van het haar, worden verwijderd. De hoofdhuid reageert hierop door de talgklieren te stimuleren om meer talg aan te maken, wat resulteert in een snellere opbouw van vet haar.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden bij het wassen van je haar, waarbij je het niet te weinig of te vaak wast. Het haar helemaal niet wassen kan leiden tot ophoping van vuil, talg en productresten, wat de hoofdhuid kan verstikken en het haar er vettig uit kan laten zien. Aan de andere kant kan te vaak wassen de natuurlijke oliën en talg volledig verwijderen, waardoor de hoofdhuid gestimuleerd wordt om nog meer talg aan te maken.

Om de natuurlijke oliën en talgbalans van het haar te behouden, wordt over het algemeen aanbevolen om het haar maximaal 2 à 3 keer per week te wassen. Dit helpt om het haar schoon en fris te houden, terwijl de hoofdhuid voldoende tijd krijgt om de talgproductie te reguleren. Het kan echter variëren per individu, afhankelijk van factoren zoals haartype, levensstijl en omgevingsomstandigheden.

Het is belangrijk op te merken dat het wennen aan minder frequent wassen tijd kan kosten, omdat de talgklieren mogelijk overactief zijn als reactie op jarenlang dagelijks wassen. Tijdens de overgangsperiode kan het haar er tijdelijk vetter uitzien, maar na verloop van tijd zou de talgproductie moeten normaliseren en zou het haar minder snel vet worden.

Naast het verminderen van de frequentie van het wassen, kunnen de eerder genoemde tips zoals het gebruik van de juiste haarproducten, het vermijden van agressieve shampoos en het grondig uitspoelen van het haar ook bijdragen aan het verminderen van vet haar. Experimenteer en pas de routine aan op basis van de behoeften van jouw haar en hoofdhuid.

Was je haar met de juiste producten

Niet alleen hoe vaak je je haar wast heeft invloed op het wegspoelen van het natuurlijke vetlaagje. Ook het product dat je gebruikt. Was je haar niet met agressieve shampoos.

Het kiezen van de juiste haarproducten is essentieel om vet haar effectief aan te pakken. Hier zijn enkele gedetailleerde tips en aanbevelingen voor haarproducten en ingrediënten die geschikt zijn voor vet haar:

Milde, sulfaatvrije shampoos

Het gebruik van milde shampoos zonder agressieve reinigingsmiddelen, zoals sulfaten, is belangrijk voor het behouden van de natuurlijke oliën op de hoofdhuid. Sulfaten kunnen het haar strippen van zijn natuurlijke oliën, waardoor de talgklieren worden gestimuleerd om meer talg te produceren. Kies in plaats daarvan voor sulfaatvrije shampoos die zacht reinigen zonder de natuurlijke oliën te verwijderen.

Verfrissende en volumiserende shampoos

Shampoos met verfrissende en volumiserende eigenschappen kunnen helpen bij het absorberen van overtollig talg en het verminderen van vettigheid. Deze shampoos bevatten vaak ingrediënten zoals munt, citroen, groene thee of tea tree-olie, die verkoelend en verkwikkend werken op de hoofdhuid.

Citrus- of zuiverende ingrediënten

Citrusvruchten, zoals citroen of grapefruit, hebben van nature een ontvettende werking en kunnen helpen bij het verwijderen van overtollig talg. Kijk naar shampoos die deze ingrediënten bevatten of naar shampoos met andere zuiverende ingrediënten zoals houtskool of klei.

Lichtgewicht conditioners

Als je vet haar hebt, vermijd dan het aanbrengen van conditioners op de haaraanzet, omdat dit de hoofdhuid kan verzwaren en het haar vetter kan maken. Kies in plaats daarvan voor lichtgewicht conditioners die specifiek zijn geformuleerd voor vettig haar. Breng de conditioner alleen aan op de lengtes en de punten van het haar, waar het het meest nodig is.

Droogshampoo

Droogshampoo is een geweldig hulpmiddel om vet haar op te frissen tussen wasbeurten door. Het absorbeert overtollig talg en geeft het haar een frisse uitstraling. Kies voor droogshampoos die specifiek zijn geformuleerd voor vet haar en vermijd producten die te veel residu achterlaten of het haar verzwaren.

Onderstaande shampoo helpt goed tegen vet haar, zonder het te beschadigen.

ShampooTe koop bij 
(klik op link voor prijs)
Savion CitrusWaschbär

Uitspoelen met lauw werk

Het spoelen van je haar met voldoende water is een belangrijke stap in de haarverzorgingsroutine, vooral als je te maken hebt met vet haar. Hier is een uitbreiding van de sectie “Voldoende water, niet te heet” met nadruk op het belang van lauw water en het gebruik van koud water aan het einde van het spoelen:

Het is belangrijk om voldoende water te gebruiken bij het spoelen van je haar, maar de temperatuur van het water speelt ook een rol in het beheersen van vet haar. Het wordt aanbevolen om lauw water te gebruiken in plaats van heet water. Heet water kan de hoofdhuid uitdrogen en irriteren, wat kan leiden tot een overmatige talgproductie als reactie op de droogheid. Bovendien kan heet water de natuurlijke oliën op het haar strippen, waardoor de talgklieren nog meer talg gaan produceren om het evenwicht te herstellen.

Aan het einde van het spoelen van je haar is het een goede gewoonte om het af te sluiten met koud water. Dit kan helpen de haarschubben te sluiten en het haaroppervlak glad te maken. Gesloten haarschubben reflecteren licht beter, waardoor het haar er glanzend en gezond uitziet. Daarnaast heeft koud water een verfrissend effect op de hoofdhuid en kan het helpen bij het verminderen van eventuele ontstekingen of irritaties.

Door lauw water te gebruiken bij het wassen en koud water aan het einde van het spoelen, kun je de talgproductie beter in evenwicht houden en tegelijkertijd zorgen voor een glanzende uitstraling van het haar. Het is echter belangrijk om op te merken dat het vinden van de ideale watertemperatuur ook afhankelijk is van individuele voorkeuren en de reactie van je hoofdhuid en haar. Experimenteer en vind de watertemperatuur die het beste werkt voor jouw specifieke behoeften.

Andere oorzaken van te vet haar

Naast overmatig wassen zijn er verschillende andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van vet haar. Hier zijn enkele belangrijke oorzaken om te overwegen:

Genetische factoren

Vet haar kan deels genetisch bepaald zijn. Sommige mensen hebben van nature een overactieve talgproductie, waardoor hun haar sneller vet wordt. Als vet haar in je familie voorkomt, is de kans groter dat je er ook last van hebt.

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen kunnen van invloed zijn op de talgproductie en de textuur van het haar. Tijdens de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze kunnen hormonale veranderingen vet haar veroorzaken of verergeren.

Ongezonde voeding

Je voedingspatroon kan ook invloed hebben op de conditie van je haar. Het consumeren van te veel vet en gefrituurd voedsel, evenals een onevenwichtige inname van essentiële voedingsstoffen, kan de talgproductie beïnvloeden en leiden tot vetter haar.

Stress

Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je haar, waaronder de talgproductie. Stresshormonen kunnen de talgklieren stimuleren, waardoor het haar sneller vet wordt.

Gebruik van bepaalde haarproducten

Sommige haarproducten, zoals stylinggels, serums en conditioners, kunnen ingrediënten bevatten die het haar verzwaren en de talgproductie verhogen. Het regelmatig gebruik van deze producten kan bijdragen aan vet haar.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.