vocht in huis bestrijden

Vocht in huis bestrijden, hoe begin je daar aan?

Vocht in de woning is niet alleen storend en slecht voor de woning, maar ook je eigen gezondheid heeft er baat bij dat je het vochtprobleem in je woning aanpakt. Hoe herken je vocht in huis en enkele tips voor vocht in huis bestrijden.

Soorten vochtproblemen en hun oplossingen

Opstijgend vocht

Bij natte muren door opstijgend vocht kruipt het vocht langs de onderzijde in de muren. Het wordt als het ware geabsorbeerd uit de bodem. Dat zorgt onder meer voor beschadiging aan pleisterwerk, schimmelproblemen, … En uiteraard ook voor een ongezond binnenklimaat.

Oorzaak optrekkend vocht

De belangrijkste oorzaak van optrekkend vocht is het ontbreken van een waterkering tussen de fundering en de muur. Het kan ook zijn dat er wel een waterkering is, maar dat deze doorheen de jaren beschadigd is geraakt waardoor er toch vocht in de muren geraakt.

Oplossing opstijgend vocht

Om opstijgend vocht in je muur aan te pakken laat je je muren injecteren of onderkappen. In beide gevallen wordt een waterkering aangebracht die ervoor zorgt dat er geen vocht meer omhoog kan trekken. Je neemt best contact op met enkele experts inzake vochtbestrijding in huis. 

Je kan hieronder met één klik info opvragen bij meerdere experts in jouw regio.

Doorslaand vocht

Wanneer een gevel langdurig blootgesteld wordt aan vocht en niet de kans krijgt om op te drogen, dan kan het vocht doordringen naar de binnenkant van de buitenmuur. Dat kan op termijn zorgen voor problemen in de binnenmuur en schimmelproblemen. Dan spreken we over doorslaand vocht.

Oorzaak doorslaand vocht

Doorgaans zijn gevels sterk genoeg om weerstand te bieden aan regen, ook als het om veel regen gaat. Als de gevel echter te poreus is, dan kan het vocht erin dringen. Hetzelfde geldt wanneer de buitenmuur beschadigd is.

Oplossing doorslaand vocht

In het geval van doorslaand vocht, moet je ervoor zorgen dat je gevel beter bestand wordt tegen water. 

Neem best contact op met enkele bedrijven die gespecialiseerd zijn in vochtbestrijding in huis. Zij kunnen je advies geven met betrekking tot jouw probleem.

Condensatie

In tegenstelling tot de twee eerder besproken vochtproblemen vindt condensatie volledig plaats aan de binnenzijde van de woning.

Oorzaken vochtproblemen door condensatie

De belangrijkste oorzaak van condensatievocht is een slechte ventilatie. 

Een andere mogelijke oorzaak zijn koudebruggen. Dat zijn slecht geïsoleerde delen.

Condensproblemen oplossen

Wanneer je woning goed geïsoleerd is en het condensprobleem dus vooral ontstaat door een slechte ventilatie, kan het al volstaan om wat meer te verluchten. Dat is immers ook beter voor je eigen gezondheid.

Als het probleem dieper zit, bijvoorbeeld door een slechte isolatie. Dan is het raadzaam om je spouwmuur te laten isoleren. In dat geval kan je best ten rade gaan bij

In dat geval kan je best ten rade gaan bij enkele specialisten in spouwmuurisolatie bij jouw in de buurt. 

Je kan met één klik op onderstaande links info opvragen bij meerdere bedrijven tegelijk.

Vocht in huis bestrijden is goed, voorkomen is beter

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om bij de bouw van een nieuwe woning dampopen te bouwen. Het zorgt voor een betere luchtkwaliteit en je isolatie zal warmteaccumulerend werken. Dat betekent dat de muur beter warmte buffert en dat het dus minder snel zal afkoelen in de winter (of opwarmen in de zomer).

Vergelijkbare berichten