Wat is baking soda en wat kan je ermee doen?

Als je door blogs of websites over duurzaamheid snuistert kom je het vaak tegen: baking soda. Het lijkt wel een wondermiddel waarmee je dingen voor elkaar krijgt die met andere middeltjes niet lukken. Van bakken tot reinigen van tapijten, van speelgoedslijm maken tot het ontgeuren van autostoelen, … Maar wat is baking soda nu eigenlijk, wat kan je er precies mee doen en hoe komt het dat het werkt?

Bakpoeder, baking soda, natriumbicarbonaat, …?

De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Dat is voor heel wat mensen erg verwarrend. En terecht! Maar, we hebben goed nieuws voor je!

Het zijn namelijk allemaal verschillende namen voor dezelfde stof:

bakpoeder = baking soda = natriumbicarbonaat = natriumwaterstofcarbonaat

Wat is baking soda precies?

Waaruit bestaat natriumbicarbonaat het, hoe wordt het gemaakt en wat kan je er allemaal mee aanvangen?

Samenstelling

Natriumbicarbonaat is een witte kristallijne stof.

Baking soda bestaat uit de chemische samenstelling NaHCO3. Daarbij is een verbinding tussen 1 deel natrium en 2 delen waterstofcarbonaat of bicarbonaat.

Hoe wordt baking soda gemaakt?

In de natuur vinden we natriumbicarbonaat terug in Nahcolite (een zacht mineraal) dat gevormd is na verdamping van zoutmeren op verschillende plaatsen in de wereld (VS, Azië, Egypte, Turkije, Kenia, …).

Deze Nahcolite wordt besproeid met warm water. De oplossing die daaruit ontstaat wordt daarna opnieuw gekoeld. Vanuit dat herhaalde proces ontstaat uiteindelijk natriumbicarbonaat.

Is baking soda hetzelfde als soda?

Neen… Ze zijn sowieso verwant aan elkaar, maar dat wil niet zeggen dat je ze zomaar door elkaar mag gebruiken. Ze zijn allebei in staat om zuren te binden en te neutraliseren. Maar de “gewone” soda bindt dubbel zoveel zuur. Dat maakt dat het zelfs een bijtend product is:

Na2C03 – Natriumcarbonaat (schoonmaaksoda)
NaHC03 – Natriumbicarbonaat (baking soda)

Met schoonmaaksoda moet je dus voorzichtiger omspringen en je mag het in geen geval gebruiken in voeding (wat bij baking soda wel het geval is).

Baking soda toepassingen

Bakpoeder, om te bakken natuurlijk

Het zou behoorlijk verwarrend zijn mocht je bakpoeder niet kunnen gebruiken om te bakken. De meest voorkomende toepassing van baking soda is dus als rijsmiddel in gebak.

Wanneer het in contact komt met bepaalde stoffen in het beslag, ontstaan er kleine gasbelletjes. Dat zorgt voor een licht en luchtig gebak als eindresultaat.

Schoonmaken

Baking soda als schoonmaakmiddel is ook opnieuw aan een flinke opmars bezig.

Het heeft namelijk enkele interessante en succesvolle toepassingen:

  • vloeren reinigen
  • vlekken verwijderen
  • ontgeuren
  • oven en magnetron reinigen
  • zilver poetsen

Onkruid verwijderen

Baking soda is ook erg handig om bijvoorbeeld onkruid van terrassen te verwijderen.

Bakpoeder bij persoonlijke verzorging

Badzout

Strooi een paar lepels bakpoeder in je bad. Als je eruit komt zal je zien dat je een stralend zachte huid hebt.

Tandpasta

Je kan je tanden poetsen met baking soda. Voor een betere werking voeg je een klein beetje zeezout toe en voor een frisse smaak kan een druppel muntolie wonderen doen. Da’s pas natuurlijk tandenpoetsen!

Deodorant

Wees gerust, je hoeft geen deodorant te gaan maken. Geen ingewikkelde formules en geknoei met potjes. Gewoon wat baking soda onder je oksels neutraliseert vieze geurtjes. Meer is het niet! En wederom: het werkt antibacterieel. Het neemt dus niet alleen reeds bestaande geuren weg, het zorgt er ook voor dat er niet zo snel opnieuw vieze geuren ontstaan. En het is heel wat natuurlijke de deodorants met aluminium en andere schadelijke stoffen.

Mondwater

Neem een kleine glaasje water. Doe er een eetlepel bakpoeder bij. Goed spoelen. Weg vieze geurtjes! Het neutraliseert niet alleen de geur, het werkt ook antibacterieel en dus preventief. Spoel dagelijks je mond met deze oplossing voor een gezonder gebit en een betere mondhygiëne.

Scrub

Neem drie delen bakpoeder op één deel water. Meng zodat je een soort pasta krijgt. Wrijf deze voorzichtig op je gezicht. Afspoelen. Klaar!

Kopen

Baking soda kopen kan HIER.