wat is baking soda
| | |

Wat is baking soda? 8 toepassingen voor jou!

Als je door blogs of websites over duurzaamheid snuistert kom je het vaak tegen: baking soda. Het lijkt wel een wondermiddel waarmee je dingen voor elkaar krijgt die met andere middeltjes niet lukken. Zuiveringszout is een huishoudelijk goedje dat vaak wordt gebruikt om te koken en schoon te maken, maar wist je dat het ook wonderen kan doen voor je schoonheidsritueel? Van tanden bleken over haarverzorging tot het reinigen en ontkalken van douchekoppen, zuiveringszout heeft veel verrassende toepassingen die je dagelijkse routine kunnen veranderen. Het is niet alleen betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar, maar het is ook een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor veel commerciële producten. In dit artikel bekijken we 10 verrassende manieren waarop zuiveringszout niet alleen je schoonheidsroutine maar ook je huis kan veranderen. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke schoonmaakoplossing of een snelle oplossing voor je schoonheidsellende, zuiveringszout zou wel eens de oplossing kunnen zijn die je zoekt.

Introductie tot baking soda

Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een wit kristallijn poeder dat vaak wordt gebruikt in de keuken voor het rijzen van deeg en het maken van gebak. Het wordt ook vaak gebruikt als schoonmaakmiddel vanwege zijn schurende eigenschappen en het vermogen om geuren te neutraliseren. Maar zuiveringszout heeft ook vele andere toepassingen, vooral als het gaat om beauty en persoonlijke verzorging.

bakpoeder = baking soda = natriumbicarbonaat = natriumwaterstofcarbonaat

Bakpoeder voor schoonmaken

Baking soda is een geweldige natuurlijke reiniger die kan worden gebruikt om vlekken en geuren te verwijderen. Het kan worden gebruikt om tapijten, meubels en zelfs kleding te reinigen. Om vlekken te verwijderen, strooi je simpelweg wat bakpoeder op de vlek en laat je het enkele minuten intrekken voordat je het wegveegt met een vochtige doek. Voor geuren in bijvoorbeeld de koelkast kun je een bakje met bakpoeder neerzetten om de geuren te absorberen. Ook kun je het gebruiken om je oven te reinigen door het op de bodem van de oven te strooien en het een nacht te laten zitten voordat je het wegveegt.

Baking soda is ook erg handig om bijvoorbeeld onkruid van terrassen te verwijderen.

Verwijder vlekken en geuren met baking soda

Baking soda is een geweldige natuurlijke reiniger die kan worden gebruikt om vlekken en geuren te verwijderen. Het kan worden gebruikt om tapijten, meubels en zelfs kleding te reinigen. Om vlekken te verwijderen, strooi je simpelweg wat baking soda op de vlek en laat je het enkele minuten intrekken voordat je het wegveegt met een vochtige doek. Voor geuren in bijvoorbeeld de koelkast kun je een bakje met baking soda neerzetten om de geuren te absorberen. Ook kun je baking soda gebruiken om je oven te reinigen door het op de bodem van de oven te strooien en het een nacht te laten zitten voordat je het wegveegt.

Gebruik bakpoeder in de keuken

Baking soda kan ook worden gebruikt in de keuken voor verschillende doeleinden. Het kan worden gebruikt om de koelkast te reinigen, om vieze geuren te absorberen en om groenten en fruit te wassen. Door een beetje bakpoeder toe te voegen aan het water waarin je groenten of fruit wast, kun je het vuil en de pesticiden verwijderen die op het oppervlak kunnen zitten. Het kan zelfs worden gebruikt om de smaak van koffie te verbeteren door een klein beetje baking soda toe te voegen aan de gemalen koffie voordat je het zet.

Baking soda voor persoonlijke hygiëne

Baking soda kan ook worden gebruikt voor persoonlijke hygiëne. Het kan worden gebruikt als een natuurlijke deodorant, tandpasta en scrub. Als deodorant kun je simpelweg wat baking soda op je oksels aanbrengen om geuren te neutraliseren. Als tandpasta kun je baking soda mengen met water om tanden witter te maken en tandplak te verminderen. Als scrub kun je baking soda mengen met water of olijfolie om een zachte, exfoliërende pasta te maken die dode huidcellen verwijdert en de huid zacht en glad maakt.

Een natuurlijke deodorant

Baking soda is een uitstekende natuurlijke deodorant vanwege zijn vermogen om geuren te neutraliseren. Het is heel wat natuurlijker dan de deodorants met aluminium en andere schadelijke stoffen en kan worden gebruikt als een alternatief voor commerciële deodorants die vaak schadelijke chemicaliën bevatten. Om bakpoeder als deodorant te gebruiken, strooi je simpelweg wat van het goedje op je handen en dep je het op je oksels. Het kan ook worden gemengd met kokosolie en etherische oliën om een meer geurende deodorant te creëren.

Bakpoeder voor haarverzorging

Baking soda kan ook worden gebruikt voor haarverzorging. Het kan worden gebruikt om haar te reinigen en de hoofdhuid te kalmeren. Om het als shampoo te gebruiken, meng je simpelweg een theelepel baking soda met water en masseer je het in je haar en hoofdhuid voordat je het uitspoelt. Het kan ook worden gebruikt als een natuurlijke conditioner door het te mengen met appelciderazijn en water. Dit helpt het haar te ontwarren en te verzachten terwijl het de pH-balans van de hoofdhuid herstelt.

Huidverzorging, natuurlijk en gezond

Baking soda kan ook worden gebruikt voor huidverzorging. Het kan worden gebruikt als een gezichtsreiniger, exfoliator en masker. Om het als gezichtsreiniger te gebruiken, meng je simpelweg een theelepel bakpoeder met water en masseer je het zachtjes in je huid voordat je het afspoelt. Als exfoliator kun je het mengen met water of olijfolie om een zachte pasta te maken die dode huidcellen verwijdert en de huid zacht en glad maakt. Als masker kun je het mengen met water en honing om een pasta te maken die de huid kalmeert en verzacht.

Baking soda voor mondhygiëne

Baking soda kan ook worden gebruikt voor mondhygiëne. Het kan worden gebruikt als tandpasta en mondwater om tanden witter te maken en slechte adem te verminderen. Om bakpoeder als tandpasta te gebruiken, meng je simpelweg een theelepel baking soda met water en poets je je tanden zoals gebruikelijk. Als mondwater kun je het mengen met water en een paar druppels pepermuntolie om slechte adem te verminderen en de mond te verfrissen.

Conclusie: je kan er vééél kanten mee uit

Bakpoeder is een veelzijdig product dat vele toepassingen heeft, zowel in huis als in persoonlijke verzorging. Het is een betaalbare en natuurlijke alternatief voor veel commerciële producten en kan helpen bij het verminderen van afval en de impact op het milieu. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke reiniger, deodorant of haarverzorgingsproduct, bakpoeder kan de oplossing zijn waar je naar op zoek bent. Dus waar wacht je nog op? Pak die doos en ontdek de vele verrassende voordelen!

Kopen

Baking soda kopen kan HIER.

Vergelijkbare berichten