Bladluis bestrijden, zo doe je dat natuurlijk!

Iedereen krijgt ooit wel eens te maken met bladluizen, zowel binnen op kamerplanten als in je tuin. Er zijn vele soorten bladluizen die verzot zijn op specifieke planten, het gaat dus niet om een soort insect, maar over een hele familie. Ze voeden zich graag met plantensappen door een opening te prikken in bladeren van de planten. De diertjes zijn vaak terug te vinden op jonge bladstengels of bloemknoppen en kunnen een echte plaag zijn. Ze constant bespuiten met chemische (of zelfs natuurlijke) insecticiden, zorgt ervoor dat andere insecten ook zullen wegblijven en je tuin heel wat biodiversiteit verliest. Je kan echter gewoon je gezond verstand gebruiken en de bladluis bestrijden op een natuurlijke manier.

Dieren en insecten aantrekken is een goed begin om bladluis te bestrijden

Zorg ervoor dat je ook vogels en andere insecten dan enkel bladluizen aantrekt. Dat kan je makkelijk doen door een bloemenweide aan te leggen met wilde bloemen. Hun stuifmeel en nectar zal ervoor zorgen dat je nuttige insecten aantrekt zoals gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen. Je kan ook voor mulch zorgen onder de planten en struiken, zo trek je insecten aan die in je tuin kunnen overwinteren en na de winter de eerste bladluizen als een makkelijke prooi kunnen verslinden. 

Hier vind je nestkastjes voor vogels en lieveheersbeestjes.

Larven lieveheersbeestjes en andere veelvraten

Twee verschillende soorten insecten zijn bijzonder nuttig in de strijd tegen bladluizen, namelijk gaasvliegen en lieveheersbeestjes

Volwassen gaasvliegen eten geen andere insecten, maar hun larven zijn uitstekend in de strijd tegen bladluizen en andere insecten als spint, kleine rupsen en vlindereieren. Een generatie gaasvliegen is normaal voldoende om het bladluisprobleem aan te pakken. 

Ook larven van lieveheersbeestjes (bij voorkeur tweestippige, omdat ze op de rode lijst staan in Vlaanderen en je het voortbestaan deze bedreigde soort zo een handje helpt!) en volwassen lieveheersbeestjes zijn zeer efficiënt tegen bladluizen. Larven eten zelfs meer lieveheersbeestjes dan de volwassen variant, omdat ze nog moeten groeien. Ook hebben volwassen tweestippige lieveheersbeestjes de neiging om snel te gaan vliegen – misschien is de tuin van je buurman gewoon beter, wie weet. Als je volwassen lieveheersbeestjes loslaat, doe je dit bij voorkeur wanneer het bijna donker wordt. Dat zorgt ervoor dat ze langer zullen blijven.

Larven en insecten kopen om bladluizen te bestrijden:

Mieren en bladluizen: beste vriendjes

Let er wel op dat je tuin zoveel mogelijk vrij is van mieren, vooraleer je deze technieken toepast. Mieren beschermen bladluizen, aangezien bladluizen een suikersubstantie uitscheiden, waar de mieren graag van profiteren. Larven van gaasvliegen en lieveheersbeestjes zijn een lekkere snack voor mieren. Een overvloed aan mieren in je tuin zal er dus voor zorgen dat de hierboven opgesomde biologische behandelingen van bladluizen niet zo effectief zullen zijn, omdat veel van de larven snel zullen opgegeten zijn. Zorg er dus voor dat je eerst de mieren uitschakelt in je tuin, vooraleer je larven loslaat. Dat kan je op een biologische manier doen door aaltjes tegen mieren te gebruiken. Volwassen lieveheersbeestjes hebben veel minder last van mieren dan de larven, dus deze kunnen wel probleemloos ingezet worden.

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier? Hier vind je een overzicht van alle producten die je nodig hebt.

Mogelijk heb je ook interesse in: