Een alarmsysteem, draadloos of bekabeld? Keuzes, keuzes, keuzes!

Een alarmsysteem kiezen is niet eenvoudig. Het is het belangrijk om goed na te denken wat jouw noden zijn als consument. Op die manier zorg jij er zelf voor dat je het beste product op jouw maat in handen krijgt. Zeker de keuze tussen een bekabeld of draadloos alarmsysteem is erg afhankelijk van verschillende aspecten. We zetten je graag op weg!

Wat is een alarmsysteem?

Luide speaker

Bij een alarmsysteem denk je vaak automatisch aan een erg luide speaker die ongewenste gasten moet afschrikken en wegjagen. Eigenlijk is dit zelfs maar een klein aspect van het gehele systeem. Wat veel mensen vaak vergeten is dat een brandalarm of koolstofmonoxidemeter ook deel van een alarmsysteem kunnen zijn. Bij vele bedrijven is dit slechts optioneel, omdat huizen zo’n meters vaak al hebben. 

Camerabewaking

Hoewel camera’s ook vrij standaard zijn in het systeem, kan de plaatsing wel erg verschillen. Zo zijn de klassiekers als een camera bij de deur en het daarbijhorende waarschuwingsplaatje nooit slecht. Vaak dienen zij als een afschrikkingsmechanisme dat dieven bij voorbaat al kan ontmoedigen. Daarnaast worden camera’s met zicht op ramen ook sterk aangeraden. 

Sensoren

Verder werken veel firma’s ook nog met druk- en bewegingssensoren die je kunnen alarmeren nog voor de inbrekers binnen zijn. 

Controlepaneel

Tot slot speelt het controlepaneel ook nog een belangrijke rol. Hiermee kan je zelf bepalen wanneer je alarmsysteem actief moet zijn zodat je bijvoorbeeld ook niet onnodig de sirenes zelf laat aanspringen. 

Verschil tussen bekabeld en draadloos alarmsysteem

De opgesomde elementen kunnen in beide systemen voorkomen.  Het grote verschil is dat bij een bekabeld systeem alles met een fysieke kabel verbonden is. Bij een draadloos systeem gebeurt dit vaak via een WiFi-netwerk. Bij een bekabeld systeem leiden alle kabels dus naar een centraal controlepaneel. Bij een draadloos systeem komen ook alle signalen samen bij een controlepaneel, maar gebeurt dit dus via een netwerkverbinding. Goed om te weten is dat bij beide systemen er een mogelijkheid is om via een app het paneel te bedienen. Bij een bekabeld systeem is dit wel niet altijd het geval. 

De voor- en nadelen van elk systeem

Voordelen van een bekabeld alarmsysteem

Vaak zien mensen een bekabeld systeem in als veiliger voor grote bedrijven. Die zijn namelijk veel minder vatbaar voor stoorzenders of hackers die worden gebruikt door professionele bendes. Bij een draadloos systeem zit alles op een draadloos netwerk en dat zou mogelijk makkelijker  uit te schakelen zijn dan een fysiek en bedraad netwerk. 

  • veiliger
  • minder vatbaar voor hacking

Wat zijn de nadelen van een bekabeld alarmsysteem?

Een bekabeld systeem is veel minder flexibel dan zijn draadloze variant. als er kabels vervangen moeten worden is dit een heel karwei. Vaak moet de installateur ook kabelgoten leggen of krijg je vaak ook heel opzichtige constructies. Ook het aansluiten van een nieuw toestel op het netwerk kost veel meer moeite dan het zou kosten op een draadloze variant. Zichtbare kabels buiten zijn ook makkelijk over te snijden door inbrekers, al gaat er bij de meeste controlepanelen wel een alarm af als dit zou gebeuren. 

  • minder flexibel
  • breekwerk voor de kabels
  • zichtbare kabels zijn makkelijk te saboteren

Pluspunten van een draadloos alarmsysteem

Een draadloos alarmsysteem valt veel minder op in je dagelijks leven. Het is subtieler omdat het niet met kabels werkt. Bovendien is het veel makkelijker om toestellen toe te voegen en moet je hier geen ellenlange meters kabels voor leggen. Bovendien zijn zulke systemen veel gebruiksvriendelijker en heb je als klant meer controle om ze zelf te bedienen. Het is ook een modernere toepassing van alarmsystemen. Hierdoor groeit hun markt steeds groter wordt en kan je uit veel meer mogelijkheden kiezen.

  • flexibel
  • geen breekwerk
  • makkelijk uit te breiden

Wat zijn de minpunten van een draadloos alarmsysteem?

Door de snel evoluerende digitale wereld leren professionele inbraakbendes snel bij. Op de zwarte markt zouden er een soort van stoorzenders te verkrijgen zijn die draadloze netwerken kunnen platleggen. Dit is echter nog steeds vrij geavanceerd, maar op dat vlak zijn bekabelde netwerken veiliger dan hun draadloze tegenhangers.

  • mogelijke storingen
  • batterijen moeten tijdig vervangen worden

Wat is het verschil in prijs tussen draadloos en bekabeld?

Dit hangt er sterk van af over wat voor oppervlakte je wil beveiligen. Hoe groter je oppervlakte, hoe meer kabels er gelegd moeten worden. Ook het installatieproces duurt langer. Hierdoor lopen de kosten sneller op dan bij een draadloos alarmsysteem. Indien je dus maar enkele camera’s en een luide speaker hebt die dichtbij elkaar hangen, kan bekabeld goedkoper zijn. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe state of the art je installatie is.

Kan ik het zelf installeren?

Bij beide opties het je vaak de mogelijkheid om het zelf te installeren, al is dit vaker haalbaarder bij een draadloze dan bij een bekabelde alarminstallatie. Let wel op dat het gaat om dure installaties, waar je vaak het meeste kan uithalen indien ze optimaal geïnstalleerd worden.

Is er een hybride alarmsysteem?

Ja, verschillende firma’s bieden mengvormen aan. Het gaat dan om hybride controlepanelen die zowel kabels als WiFi-signalen kunnen ontvangen.

Welk alarmsysteem is voor mij het beste?

Dit hangt enerzijds af van jouw noden als consument. Anderzijds is de te beveiligen oppervlakte van belang. Hoe groter het oppervlakte, hoe duurder en omslachtiger het wordt om voor bekabeld te kiezen. Bovendien in het ook veel moeilijker om defecten te herstellen of toestellen een update te geven bij een bekabeld systeem. Langs de andere kant kan een bekabeld systeem mogelijks meer veiligheid bieden tegen allerlei vormen van hacken. Voor je specifieke noden kan je best ten rade gaan bij een expert van de beveiligingsfirma zelf. Zij kunnen  vaak het best inschatten wat voor jou ideaal. Ook zijn zij vaak mee met de nieuwste snufjes op de markt, zodat elke klant zich optimaal veilig kan voelen.

Hoeveel kost een alarmsysteem, draadloos of bekabeld?

Offertes vragen in België, gratis en vrijblijvend

Vrijblijvende prijs op maat in Nederland