“Duurzaamheid en het welzijn van huisdieren, dat zijn onze prioriteiten”

Sommige verhalen zijn werkelijk te mooi om niet neer te schrijven. Een van de meest aandoenlijke verhalen in dit duurzame genre is dat van Peter, zaakvoerder bij 4Dogs&Cats. Zijn verhaal over een Limburgs bedrijf in natuurvoeding voor katten- en hondenvoedsel laat niemand onberoerd. Een must-read voor elk honden- en kattenbaasje! 

Elf jaar geleden had Peter een hond in huis. Al snel kwam de diagnose dat die allerlei allergieën had. De hond zou geen lang leven doormaken. Peter gaf echter niet zomaar op en probeerde natuurvoeding voor dieren uit, wat hij vanuit het buitenland moest importeren. Hij kwam hiervoor met iemand in contact die hij ontmoette tijdens een reis voor zijn werk, toen nog in de telecomsector. De voeding is gebaseerd op verse producten die uit de humane consumptie komen. Het zijn vaak restproducten, wat dus ook heel erg positief is. Toen hij de proef op de som nam bij zijn hond, werd die steeds gezonder en gezonder. Uiteindelijk werd de hond zelfs ouder dan 11 jaar. Dit was het begin van het mooie verhaal genaamd 4Dogs&Cats. Hij startte toen samen met zijn vrouw het toen nog kleine bedrijfje op.

Carrièreswitch

Vanaf dat Peter overtuigd was van het succes, kwam er al snel een vervolg. “Zo wilde mijn buurman de natuurvoeding ook wel eens gebruiken”, zegt Peter. “Vervolgens testte de buurman van de buurman het uit en telkens zagen de honden er vrolijker en gezonder uit.”

Door het aanhoudende succes startte Peter een winkelpunt op in zijn garage, met slechts een kleine diepvries. Dit was het prille begin van 4Dogs&Cats. Hierna begon Peter zich meer en meer toe te leggen en zich in te lezen in de wereld van de voedingssupplementen. Uiteindelijk veranderde hij er zelfs van job voor. Door al de nieuwe informatie kon hij de bussiness steeds groter en groter maken. Momenteel werken er al zeven mensen in loondienst bij hen. 

Van diepvries in garage naar groothandel

In de eerste fase importeerde hij met zijn eigen auto de natuurvoeding uit het buitenland. “Die stopte ik dan in de vriezer in mijn garage, waar destijds ook het verdeelpunt was. Na een aantal jaren was volgende stap de oprichting van een kleinschalige groothandel. Vijf jaar geleden was dit maandelijks ongeveer 500 kilogram. Momenteel zitten we al tussen de 30.000 en 35.000 kilogram per maand in heel België”.

Ze hebben nu twee winkelpunten, in Hasselt en Beringen. Daarnaast gaan ze ook met een vrieswagen heel België rond voor bestellingen. Naast het product, krijgt de klant ook expertise mee. Het persoonlijk contact en de informatie zijn dan ook erg belangrijk voor Peter. 

Gelukkige dieren, daar draait het om

Wat dit verhaal zo mooi maakt, is Peters positieve instelling. Hij heeft geen namelijk totaal geen commerciële doelen voor ogen. 4Dogs&Cats focust zich vooral op het geven van informatie en op de gezondheid van de dieren. “De grootste voldoening halen we uit de succesverhalen, de gelukkige dieren en hun baasjes”, verduidelijkt Peter. Vroeger kwam hun cliënteel vooral met zieke dieren, om ze zo gezonder te kunnen maken. Die tendens is aan het verschuiven de laatste tijd. “Nu komen er vaak toekomstige baasjes zich op voorhand informeren om hun geliefde huisdier een gezond leven te kunnen geven. Die bewustwording is ook een grote overwinning voor het bedrijf. Het is heel positief om te zien dat mensen kritisch durven kijken naar het etiket van hun commerciële dierenvoedingsmerken. Tien jaar geleden deed bijna niemand dat.”

Toekomst in teken van persoonlijke service

Persoonlijk contact blijft hoe dan ook heel belangrijk. “Daar willen we op blijven inzetten naar de toekomst toe. Het aan huis leveren is zeker positief, maar in de toekomst zouden we ook graag nog meer winkelpunten in de regio hebben.” In die punten kunnen klanten op al hun vragen antwoorden krijgen. “We willen dus zeker blijven inzetten op het geven van informatie en zo dicht mogelijk bij de klanten en de dieren te blijven staan.”

Duurzaamheid zo ver mogelijk doortrekken

Uiteraard is het voorzien van natuurvoeding vervaardigd uit restproducten al uitzonderlijk duurzaam op zich. Maar 4Dogs&Cats gaat nog veel verder. Op vlak van verpakkingen denken ze ook heel erg duurzaam na. “Onze dozen zijn allemaal gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal. De plakband is gemaakt van natuurlijm en gerecyclede materialen. De inkt op die tape is volledig recupereerbaar en oplosbaar. Ook de zakken die we gebruiken zijn volledig van natuurlijk of gerecycleerd materiaal. Zelfs onze dierenspeeltjes zijn gemaakt uit gerecycleerde PET-flessen. Al die kleine dingen maken het verhaal helemaal compleet.”