Een duurzame bruiloft: niet inboeten aan plezier, wél aan vervuiling

Als koppel is het trouwfeest een van de belangrijkste herinneringen die je samen kan hebben. Als milieubewust koppel zou het dan ook zonde zijn om tijdens je trouwfeest meteen je levensstijl helemaal om te gooien. Huwelijksfeesten hebben veel voorbereiding nodig, zijn meestal vrij groot en er komt heel wat bij kijken op de dag zelf. Hoe zorg je dan voor een volwaardige duurzame bruiloft? Wij geven alvast enkele tips voor duurzaam trouwen.

Duurzame trouwringen

Fairtrade trouwringen

Laten we beginnen met de basics: wat er niet kan ontbreken om een huwelijk officieel te maken, is natuurlijk een stel mooie duurzame trouwringen. Ze zijn misschien niet zo talrijk aanwezig in België en Nederland, maar er bestaan weldegelijk fairtrade juweliers. Zij streven naar eerlijke sieraden, gemaakt van grondstoffen waar gegarandeerd wordt dat ze niet zijn gewonnen door uitbuiting.

Oude sierraden verwerken in trouwringen

Wat je natuurlijk ook altijd kan doen, is oude sieraden als erfstukken laten samensmelten om er nieuwe ringen van te laten maken. Zo hoef je geen nieuwe ringen te kopen, maar ben je wel oude sieraden kwijt. Het is natuurlijk af te wegen wat je zelf wil.

Een vegan getatoeëerde ring

Voor de die-hard alternatievelingen bestaat er nog een extra optie: je kiest gewoon voor een getatoeëerde trouwring met veganistische inkt (ja, dat bestaat ook). Het zal even prikken, maar het voordeel is dat je je trouwring nooit kwijt kan raken!

Duurzame trouwjurk

Tijdens het huwelijksfeest wil je er natuurlijk ook op je allerbest uitzien. Je trouwkleding is dan ook essentieel. Vaak belandt trouwkleding voor eeuwig in de kleerkast na het feest, waardoor zo’n grote investering uiteindelijk zijn geld niet echt waard is. Kies daarom voor een duurzame trouwjurk.

Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om het feest over een andere boeg te gooien en resoluut te kiezen voor een duurzame bruiloft met vintage kleding (die ook probleemloos tweedehands kan aangekocht worden of gehuurd). Ben je toch meer fan van de klassieke look voor de bruid(en) en/of bruidegom(men)? Ga dan resoluut voor fairtrade, handgemaakte kostuums en trouwjurken. Ze zijn zeldzaam, maar ze bestaan!

Aankomen in stijl én milieuvriendelijk(er)

Wat natuurlijk niet kan ontbreken op een trouw, is een uniek vervoersmiddel. Die grote flashy Hummer of fancy limousine laat je best achterwege op een duurzame bruiloft. Mooi is het allemaal wel, maar milieuvriendelijk is het niet bepaald.

Je kan eventueel een elektrische auto huren: het voordeel hieraan is dat je je gasten beter kan effectief kan horen juichen, aangezien een elektrische wagen veel minder geluid maakt. Net als een Hummer is een Tesla eveneens een echte klassebak.

Voor de echte romanticus bestaat er ook een 100% milieuvriendelijke oplossing, al heb je best geen angst van paarden: de huifkar. Net zoals in de allermooiste sprookjes. Het grote voordeel? Het sprookjeshuwelijk uit je dromen wordt zowaar realiteit. Het enige nadeel? Slechts 2pk en geen flitsende auto om je gasten jaloers te maken.

Duurzame bloemen

Om de trend van romantische clichés aan te houden, kan natuurlijk het bruidsboeket niet ontbreken. Bloemen zijn nu eenmaal volledig natuurlijk en zijn per definitie al ecologischer dan de meeste andere decoratie, maar er zijn ook bloemenzaken die enkel volledig biologische en duurzame bloemen aanbieden. Je bruidsboeket was nog nooit zo eerlijk.

Duurzame trouwlocatie

Voor het kiezen van de perfecte locatie kan je op voorhand ook best wat research doen. Een outdoor wedding is natuurlijk enorm ecologisch en fijn, maar het weer in België en Nederland is helaas vaak onvoorspelbaar. Je kan natuurlijk steeds de ceremonie buiten laten doorgaan en het feest binnen, of toch ergens zorgen voor wat schuilplekken. Kies je toch voor een zaal, let bij het huren ervan zeker op de verlichting. Zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval bespaart elektriciteit en let er ook steeds op dat het gebouw goed is geïsoleerd. Een oud koetshuis mag dan wel heel romantisch zijn, oude en niet gerenoveerde gebouwen hebben vaak een vrij hoog verbruik. 

Duurzame catering

De catering voor je droomhuwelijk komt vaak in pakketformules. Je kan bij het kiezen van cateraars op heel veel verschillende zaken letten en je kiest best voor cateraars die zichzelf effectief profileren als aanbieders van duurzame catering. Ga je toch meer voor de DIY-aanpak? Wat dacht je van zelf cocktails maken in grote glazen containers, biowijn en seizoensgebonden maaltijden, bij voorkeur uit de korte keten? Het zijn maar enkele gouden tips die van jouw huwelijk een duurzaam topfeest kunnen maken. 

Versiering en decoratie

Als decoratie kan je kiezen voor zoveel mogelijk geüpcyclede producten. Vooral herbruikbare glazen potten kunnen een unieke, ietwat industriële look geven aan aan je decoratie. Ze zijn ideaal om vloeistoffen in te bewaren, kaarsen in te zetten en zelfs om als lampenkap te gebruiken. In plaats van confetti kan je ook kiezen voor romantische gedroogde bloemblaadjes. Ga je toch voor de klassieke ballonnen? Ja, zelfs ballonnen zijn beschikbaar met een FSC-label. Keuze genoeg om je trouwfeest zo ecologisch mogelijk aan te kleden zonder al te veel impact op de natuur.

… En alvast een fijne duurzame bruiloft gewenst!