Energie besparen op wassen, drogen, strijken en afwassen

De herfst is aangebroken en het energieverbruik in huis stijgt. We drogen onze was vaker binnen, gebruiken de droogtrommel meer … Energie-expert Dirk van Kamp C geeft je 13 praktische tips voor energie besparen op wassen, drogen, strijken en afwassen.

1. Let bij de aanschaf van elektrische toestellen op het energielabel. Naast de energetische prestaties vermelden de energielabels vaak ook andere dingen zoals het wasresultaat, het droogresultaat, de duur van een wasbeurt, de capaciteit van het toestel, het geluidsniveau, …

Hoewel er nog steeds een gradatie van A+++ tot D op het label staat, geldt voor bijvoorbeeld wasdrogers een label B als minimale eis. Koop een toestel dat aangepast is aan je behoefte. Een capaciteit van 3 tot 4 kg voor eenpersoonsgezinnen, 5 kg voor 2 tot 3 personen. Zo vermijd je halfvolle trommels.

2. Vermijd was-droogcombinaties.

Deze programmeren per wasbeurt meerdere droogbeurten, de capaciteit voor drogen is namelijk minder dan die voor de wasbeurt.

3. Koop een toestel dat je op de warmwaterleiding kunt aansluiten (hotfill). Zo zal de elektrische weerstand van de wasmachine minder energie moeten verbruiken om het water op temperatuur te krijgen.

Besparing: ongeveer 90 % van het verbruik van een wasmachine is het opwarmen van het waswater. Toestellen die niet voorzien zijn van een hotfill, kun je via een thermostatische mengkraan toch gaan voorzien om met warm water te vullen. Hotfill is enkel nuttig wanneer je warmwaterbereiding niet elektrisch gebeurt (tenzij met een warmtepompboiler).

4. Een wasdroger met ingebouwde vochtsensor werkt energiezuiniger.

Dan worden zowel de tijd als temperatuur aangepast aan het vochtgehalte van de was. Dat scheelt ook weer in energie.

5. Gebruik altijd de spaartoetsen op je wasmachine, linnendroger of vaatwasser.                                               

Die zetten automatisch een programma voor energie besparen in werking. Je bespaart 10% op het verbruik van het toestel.

6. Was de katoenwas op 30°C (verfrissen) of 40°C (vuil). Let ook altijd op de wasvoorschriften van de fabrikant.

Warmer is echt niet nodig. Moderne wasmiddelen werken ook goed bij 40°C. Bespaar 52 euro per jaar als je wast op 40°C in plaats van op 90°C. Voor keukentextiel, sportkledij voor contactsporten of wasgoed van zieke of kwetsbare mensen is zorgvuldige hygiëne belangrijker dan de energiebesparing. Dan gebruik je beter een 60°C-programma. Wasgoed van personen met een hardnekkig virus was je zelfs beter 2 keer op 60°C of direct op 90°C. Je kunt best 1 keer per maand aan een hoge temperatuur wassen: 2 wasbeurten na elkaar op 60° of 1 wasbeurt aan 90°. Anders kunnen er zich bacteriën ontwikkelen die ze wat misleidend “vetluis” noemen. Die geeft zwarte vlekjes op wat eigenlijk proper wasgoed moet zijn.

7. Steek je wastrommel goed vol, maar zorg ervoor dat je hand nog boven het wasgoed kan.

Een volle wastrommel bespaart energie en water. Bespaar jaarlijks tot 13 euro.

8. Laat je was uitzwieren op een zo hoog mogelijk toerental.      

Zo komt de was er droger uit en bespaar je energie in de linnendroger. Al kun je natuurlijk ook je was aan een waslijn drogen. Bespaar zo’n 13 euro per jaar als een linnendroger 15 minuten minder werkt.

9. Droog je was zoveel mogelijk buiten aan de waslijn of op een wasrek.

Binnen drogen kost extra energie om te verwarmen en zeker in de winter ga je de relatieve vochtigheid verhogen. Dat verhoogt ook de kans op condens, daarom is het belangrijk om binnen goed te verluchten. Goed voor 65 euro per jaar als je 1 keer op 2 de waslijn of het wasrek buiten gebruikt. Bij het drogen aan de waslijn of –rek kan het voor sommige stoffen handig zijn om punt 8 hierboven te negeren. Vochtig ophangen van bepaalde stoffen maakt dat je ze niet meer moet strijken. En een strijkijzer verbruikt natuurlijk ook energie. Centrifugeren op hogere toerentallen zal ook meer gekreukte was geven.

10. Kies een linnendroger met een A+++-label en/of met warmtepomptechniek.

Deze kost iets meer, maar verbruikt veel minder dan een klassieke linnendroger. Een besparing van zo’n 300 kWh of 78 euro per jaar.

11. Zet een linnendroger in een verwarmde ruimte.

Zo kan hij de aanwezige warme lucht gebruiken, en bespaart hij energie.

12. Reinig regelmatig de pluizenfilter van de linnendroger.

Met een volle filter heeft de wasdroger meer tijd nodig en verbruikt dus meer. Je bespaart zo’n 26 euro per jaar. In een warmtepompdroger zit ook een condensor. Door die ook regelmatig te reinigen blijft het toestel energiezuinig werken. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing, daar vind je de richtlijnen voor de juiste reiniging.

13. Gebruik niet te veel wasmiddel.

Vloeibare wasmiddelen geven minder kans op vuilophoping. Bij zacht water, eventueel door het gebruik van een waterverzachter (meer info over waterverzachters als je in België woont of als je in Nederland woont), heb je ook minder nodig. Vermijd agressieve wasmiddelen. Als er een icoontje van een dode vis, een dode boom of een doodshoofd op de fles staat, heeft dat ook een goede reden. Zeker met een eigen waterzuivering kun je maar beter wat voorzichtig zijn met zulke middelen. Zo niet, zal het waterzuiverend vermogen van je installatie hieronder leiden.

Bron: Fluvius en Kamp C

Meer tips rond energie besparen vind je hier.