Is leven zonder afval haalbaar?

Leven zonder afval, is dat haalbaar? Haalbaar misschien wel, maar we beseffen dat het niet makkelijk zal zijn. Toch zijn er een aantal zaken waarmee je je eigen afvalberg al een pak kleiner kan maken. Enkele tips voor minder afval!

1. Vermijd wegwerpverpakkingen voor eten

Het lijkt een open deur intrappen, maar als we op reis gaan lijken we steeds te grijpen naar zoveel mogelijk wegwerpverpakkingen. Waarom? Simpel! Omdat we dan de verpakking niet mee naar huis moeten nemen. Een herbruikbare verpakking moet je wel weer mee naar huis nemen. En dat is lastig… Is dat zo? Je hebt ze toch kunnen meenemen toen ze vol was? Waarom zou je ze dan niet kunnen meenemen als ze leeg is. En als je dan toch ruimte moet besparen om plaats te maken voor die souvenirs die je gekocht hebt, gebruik de herbruikbare verpakkingen dan om spullen in te stoppen. Zo kan je bijvoorbeeld je vuile was in boodschappentassen meenemen. En de kleine souveniertjes gaan in de herbruikbare plastic dozen waarin je je koffie hebt meegenomen. Ook als je ter plaatse een uitstapje doet, verpak je boterhammen dan niet meteen in plastic zakjes of in aluminiumfolie. Gebruik een metalen brooddoos of een food wrap of andere herbruikbare zakjes.

2. Hou je drank fris in een thermosfles

De meeste mensen gebruiken een thermosfles om koffie of thee warm te houden. Maar wist je dat het ook omgekeerd werkt? Giet je limonade, ijsthee of bruiswater in een thermosfles en je drinken blijft gedurende enkele uren lekker fris.

3. Gebruik gewoon bestek en gewone borden

Uit gemakzucht nemen we vaak kartonnen of plastic borden mee om daar dan met plastic vorkjes uit te eten. Meestal zijn die dingen na enkele happen al gebroken. Erg leuk is het dus niet om daarmee te eten. Doe jezelf en de natuur een plezier en gebruik gewone borden en gewoon bestek.

4. Doe je boodschappen met een boodschappentas

Om niet te veel te hoeven meenemen kan je ter plaatse boodschappen doen. Dan kan je meteen zoveel mogelijk verse producten (met zo weinig mogelijk verpakking) kopen. Die neem je natuurlijk mee in een boodschappentas, niet in een plastic zakje dat je in de winkel krijgt.

5. Gebruik katoenen zakdoeken

Met een katoenen zakdoek snuit je je neus even goed als met een papieren wegwerpzakdoekje. Mensen die beweren dat de katoenen zakdoek onhygiënisch is, hebben naar onze mening een lichte vorm van smetvrees. Je moet natuurlijk niet drie dagen met dezelfde zakdoek in je broekzak rondlopen, dat is inderdaad niet zo netjes. Neem 1 à 2 keer een schone zakdoek en er is niets vies aan. Wanneer je flink verkouden bent, neem je natuurlijk best vaker een zakdoek.

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)