Ontdek de voordelen van kurk in de bouw

kurk in de bouw

Kurk is een natuurproduct met uitstekende isolerende eigenschappen. Deze eigenschappen dankt kurk aan haar elementopbouw. Kurk bestaat immers grotendeels uit 14-zijdige cellen die gevuld zijn met lucht. Er zitten ongeveer 40 miljoen cellen of luchtkamers in 1 kubieke centimeter kurkschors! Hierdoor voelt kurk in de bouw steeds aangenaam aan en absorbeert het geluiden en trillingen.

Tal van voordelen voor kurk in de bouw

Kurk is bovendien veerkrachtig, antistatisch, brandvertragend en zeer goed bestand tegen vocht. Verder bevat kurk ook verschillende harsen waardoor het goed bestand is tegen water en tegen aantasting door schimmels en insecten.

Uitgebreide mogelijkheden van kurk

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat kurk onnoemlijk veel toepassingen kent: isolatieplaten en -korrels, comfortabele en decoratieve oplossingen voor vloeren en wanden, pakkingen voor de machine- en autoindustrie, wijn- en champagnekurken, schoenzolen, badmintonshuttles, golfballetjes …

Kurk zit zelfs verwerkt in hitteschilden voor de ruimtevaart!

Het belang van kurk

De schors van de kurkeik is een echt wonder van de natuur. Het is een zeer natuurvriendelijk product dat geoogst wordt en waarvoor de boom niet geveld hoeft te worden.

Daarbij komt dat de instandhouding van de kurkwouden erosie van de bodem en woestijnvorming tegenhoudt, de biodiversiteit in Zuidwest Europa en Noord Afrika ten goede komt en in Portugal alleen al de opslag van ongeveer 5 ton CO2 per jaar garandeert.

Recente proeven hebben zelfs uitgewezen dat ontschorste kurkeiken drie tot vijf keer meer CO2 opslaan dan eiken die niet geoogst worden.

Info: www.kurk.be