|

Schapenwol als duurzame isolatie: pro’s en contra’s

Isoleren is een must. Waarom zouden we het ook niet doen? Isolatie is pure gewonnen energie, of beter gezegd, geen energieverspilling meer. Uiteraard zijn er veel mogelijkheden om te isoleren. Maar vooral duurzaam isoleren is interessant. Isoleren met niet-duurzame materialen heeft enkel pro’s voor de portefeuille, maar het milieu zou toch ook een graantje mogen meepikken. Dit kan met vlaswol en hennep, maar ook met een dierlijk materiaal, schapenwol.

Waarom schapenwol?

Schapenwol biedt vele voordelen en is uniek. Het is een hoogwaardige dierlijke vezel die uw huis op meer dan een vlak bescherming biedt. Naast een uitstekend niveau van warmtebehoud is het akoestisch ook zeer interessant. Het is tevens een goede vochtregulator die tot 30% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen. Daarbovenop neemt schapenwol schadelijke stoffen in het huis op, wat de lucht dan ook nog eens veel gezonder maakt. Als laatste kan het ook nog eens dampopen gebruikt worden, zonder damprem. Op het eerste zicht dus echt wel een topper…

De keerzijde van de medaille

Alles komt met een prijs. Schapenwol is een heel duurzaam materiaal dat talloze voordelen biedt als isolator. Het gaat wel gepaard met een vrij dure aanschafprijs in vergelijking met andere (duurzame) isolatiematerialen. Er is uiteraard nog een ethisch aspect dat we niet uit het oog mogen verliezen. Schapen hoeven uiteraard niet geslacht te worden voor hun wol, maar ze leven anderzijds ook niet in de vrije natuur. Schapenwol is duurzaamheid op zijn best, maar het komt met een prijs, die niet louter financieel is.

Meer info over natuurlijk isoleren ontdek je in het boek “Natuurlijk Isoleren” van Sigrid Van Leemput!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.