ergonomisch bureau
| | |

Tips om gezond en verstandig om te gaan met zittend werk

De technologische vooruitgang biedt veel voordelen. Manuele taken worden bijvoorbeeld uitgevoerd door computers en de focus komt steeds meer te liggen op zittend werk, waarbij het risico op arbeidsongevallen kleiner is. Dergelijk zittend werk is voor veel mensen een dagelijkse realiteit. Zittend werk en beeldschermwerk kan echter resulteren in onder meer rugpijn, nekklachten en vermoeide ogen. Daarom hebben wij voor jou enkele tips om gezond en verstandig om te gaan met zittend (beeldscherm)werk.

Tip 1: neem een goede zithouding aan

Een goede zithouding is essentieel voor het voorkomen van rug- en nekklachten. Het is belangrijk om rechtop te zitten, met de voeten plat op de grond en de knieën in een hoek van 90 graden. Kies voor een ergonomische bureaustoel en een ergonomisch bureau. Een ergonomische bureaustoel is instelbaar op de juiste hoogte en heeft vaak verstelbare armleuningen en een verstelbare rugleuning. Een ergonomisch bureau is net als een bureaustoel naar wens verstelbaar. Dankzij een ergonomische bureaustoel en bureau zit je steeds op de juiste manier en op de juiste hoogte, waarbij de ellebogen in een hoek van 90 graden kunnen rusten op je bureau. 

Tip 2: neem regelmatig pauzes

Pauzes zijn belangrijk. Tijdens de pauze staar je niet naar het beeldscherm, maar sta je even op en doe je wat anders. Loop even rond, haal een glas water of doe een paar eenvoudige rek- en strekoefeningen. Zo geef je je lichaam de kans om even te ontspannen en zorg je ervoor dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Gebruik het pauzemoment niet om in de snoepkast te zitten. Al die suikers zijn niet goed voor je.

Tip 3: maak gebruik van een zit-stabureau

Een zit-stabureau kan helpen om afwisseling te brengen in je werkhouding. Zo kun je tijdens het werk af en toe staan in plaats van zitten. Dit kan helpen om de druk op je rug en nek te verminderen. Als je geen zit-stabureau hebt, kun je ook af en toe staand werken aan een hoge tafel of balie. Je kan bijvoorbeeld ook eens staand of zelfs wandelend vergaderen.

Tip 4: bescherm je ogen

Langdurig werken achter een computerscherm kan leiden tot vermoeide ogen en zelfs hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om de belasting op je ogen te verminderen. Neem regelmatig pauzes om even weg te kijken van het scherm en stel de helderheid en het contrast van het scherm in op een comfortabel niveau. Een goede verlichting van de werkplek kan ook helpen om de belasting op je ogen te verminderen. Daarnaast is het aan te raden om een blauwlichtfilter op het scherm aan te brengen. Er bestaan ook blauwlichtfilterbrillen die het licht filteren.

Tip 5: maak gebruik van ergonomische hulpmiddelen

Een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis kunnen helpen om de belasting op je polsen en handen te verminderen. Zo’n toetsenbord is vaak anatomisch gebogen, zodat je handen in een natuurlijke positie op het toetsenbord rusten. Een ergonomische muis is verticaal vormgegeven, zodat je hand en pols in een natuurlijke houding blijven tijdens het gebruik. Alle twee beperken ze de belasting op de pols en helpen ze klachten te voorkomen.

Vergelijkbare berichten