VIOLIFE komt met 100% plantaardig alternatief voor roomboter

Het merk Violife, dat sinds januari in alle Belgische supermarkten werd geïntroduceerd, liet al eerder van zich horen met plantaardige alternatieven voor kaas. Vandaag stelt het een primeur voor, namelijk VIOBLOCK: een 100% plantaardig alternatief voor roomboter. 

Verscheidene wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van de pandemie op de consumptiegewoonten van de Belgen komen unaniem tot de volgende vaststelling: de crisis heeft onze wijze van consumeren grondig veranderd. 

Plantaardige ingrediënten scoren vandaag overduidelijk en wekken nu pas echt de interesse van heel wat Belgen. Niet voor niets is de wereldbevolking steeds meer geneigd om gezondheid en voeding met elkaar te verzoenen, zowel voor eigen belang als voor die van de planeet. 

Effectief, tijdens de lockdown periodes hebben Belgen het plezier van koken en zelfbereide gerechten herontdekt. Deze extra tijd, doorgebracht in de keuken, motiveerde maar liefst 48% van hen om een gezonder leven te gaan leiden. Gelijklopend met deze trend verovert ook veganisme een plekje in het gezin: een derde van de Belgen beweert er klaar voor te zijn een veganistisch dieet te volgen, dit volgens een studie door Takeaway. 

VIOBLOCK bestaat uit kokos-, koolzaad- en zonnebloemolie en is gegarandeerd vrij van zowel zuivel, lactose, soja, noten, conserveermiddelen als ook palmolie. VIOBLOCK is een bron van de vitamines D2, B1, B2, B6, B12 en ook foliumzuur. 

Dankzij zijn luchtige en romige textuur kan VIOBLOCK worden gebruikt voor het koken op precies dezelfde manier als roomboter dat doet en voegt het smaak en zachtheid toe aan al uw dagelijkse bereidingen. Zij het in hartige gerechten of zoete desserts, het vormt een alternatief voor de bereiding van culinaire hoogstandjes en past in om het even welk voedingsdieet.

Om te voldoen aan de persoonlijke smaak van de consument en ook gastronomisch meer variatie te bieden, is VIOBLOCK verkrijgbaar in ongezouten of halfzoute versie.

Minder uitstoot dan dierlijke producten

Wij zijn ervan overtuigd dat het hoog tijd is om onze negatieve impact op onze aarde te veranderen. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) werpt op dat het verminderen van de agrarische uitstoot door vee één van de onmiddellijke prioriteiten moet zijn om de opwarming van de aarde zo snel mogelijk in te dijken. In dat opzicht produceren plantaardige boteralternatieven gemiddeld 70% minder uitstoot dan dierlijke boter. 

Ter verduidelijking vermeldt VIOBLOCK op zijn verpakking een koolstofindex van 0,5 kg CO2 per 100 g. Dat wil zeggen een impact die 50% lager is dan de CO2-uitstoot van dierlijke boterproductie. 

Deze cijfers zijn gebaseerd op een analyse van de volledige creatiecyclus van dierlijke boter in vergelijking met zijn plantaardig alternatief. Deze studie werd voor alle EU- markten uitgevoerd door de onafhankelijke groep Quantis. 

Gezondheid

VIOBLOCK bevat geen transvetten en een veel lager gehalte aan verzadigde vetzuren (48 g/100 g). 

Het is een feit, wereldwijd verlangen consumenten een meer uitgebalanceerde voeding. Volgens het 2017-rapport ‘Health and Sustainable Diets for European Countries’ van de European Public Health Agency (EUPHA) maken bepaalde invloedrijke factoren het mogelijk om de kwaliteit van iemands voeding te verbeteren en de negatieve effecten ervan op het milieu te verminderen. De succesformule is “meer plantaardig voedsel door meer groenten, peulvruchten, fruit en volle granen.” Volgens het rapport is het ook een noodzaak de consumptie van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong te verminderen, vooral als ze niet van duurzame bronnen komen. Op basis van dit rapport zouden de voedingsrichtlijnen een zo plantaardig mogelijke voeding moeten promoten, maar ook zo min mogelijk voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong aanprijzen.