Vocht in huis: gezondheid en woning ondervinden problemen

Last van te veel vocht in je woning? Een vochtig gevoel in huis? Vocht in de muren? Dan onderneem je best zo snel mogelijk actie. Want vocht is huis is niet goed voor de gezondheid. Niet die van jou en niet die van je woning.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van te veel vocht in je woning. Zo kan het zijn dat je last hebt van opstijgend vocht in de muren, doorslaand vocht of condensproblemen door koudebruggen of door een slechte ventilatie. Welk probleem je ook hebt, je pakt het best zo snel mogelijk aan?

Vocht in huis en je gezondheid

Schimmels

Het belangrijkste en meest zichtbare probleem zijn schimmels. Het is om diverse redenen niet zo gezond om tussen de schimmels te leven. Ook je woning wordt er niet vrolijk van, want op termijn kunnen de schimmels schade aanrichten aan je pleisterwerk.

Ademhalingsproblemen

Hoesten door vocht in huis? Dat kan zeker! Schimmels zijn ook vaak de oorzaak van ademhalingsproblemen. Als de deeltjes in de longen terechtkomen kunnen ze daar flink wat schade aanrichten. Mensen die sowieso al met ademhalingsproblemen kampen, bijvoorbeeld in het geval van astma, zijn extra gevoelig.

Allergie

Veel mensen zijn allergisch voor allerlei organismen die we in huis krijgen wanneer er zich vochtproblemen voordoen. Inderdaad, wederom de schimmels, maar ook bijvoorbeeld zilvervisjes.

Hierdoor kunnen klachten ontstaan als verkoudheden, vermoeidheid, algemene malaise. Maar, ook hoofdpijn door vocht in huis is zeker mogelijk.

Problemen met gewrichten

Nog een klassieker in vochtige omgevingen is het probleem met gewrichten. Vooral oudere mensen krijgen pijnlijke knieën en ellebogen wanneer ze gedurende langere tijd in een te vochtige ruimte vertoeven.

Wat is te vochtig en wat doe je eraan?

Ruwweg zit een goede vochtigheidsgraad tussen de 40 en 60 procent. Je kan een vochtmeter kopen om het vochtgehalte in de binnenlucht van je woning te meten. Als het te vochtig is, kan je ventileren door het raam te openen. Dan zou de vochtigheidsgraad snel moeten zakken.

Als je zichtbare vochtproblemen hebt op je muren, zoals vlekken of schimmels, dan moet je de oorzaak aanpakken.

Jouw vochtprobleem aanpakken

Vochtbestrijding in België

Je kan hieronder met één klik info opvragen bij meerdere experts in jouw regio, helemaal gratis en vrijblijvend!

Vochtbestrijding in Nederland

Je kan hieronder met één klik info opvragen bij meerdere experts in jouw regio, helemaal gratis en vrijblijvend!