Schimmel in huis: vermijden en verwijderen

Schimmel in huis is geen pretje: ze tasten de lucht aan en kunnen allergische reacties veroorzaken. Meestal ontstaan ze door vochtigheid in de muren. Door geen vochtigheid in de woning te laten binnendringen, kunnen huisschimmels vermeden worden. Zijn er toch schimmels kunnen ontstaan? Dan kan je best even hulp inroepen van vakmensen!

Gezondheidsrisico van schimmel

Niet elke schimmel is gevaarlijk en niet iedereen is vatbaar voor de risico’s die voortkomen uit huisschimmels. Toch kan een verhoogde concentratie aan schimmel in de lucht vooral mensen met allergieën bedreigen. Maar ook de lucht van de mensen die geen allergie hebben kan aangetast worden door de stofwisselingsproducten van schimmels. Overigens worden allergieën soms net door langdurige blootstelling aan schimmels veroorzaakt.

Vochtigheid bevoordeelt schimmels

Schimmel heeft voornamelijk drie voorwaarden nodig: temperaturen tussen de 20° en 30°C, organische voedingsstoffen en vochtigheid. Ideale temperaturen en een voedingsbodem zijn in onze vier muren gewoonlijk altijd aanwezig. Gevaarlijk wordt het dus wanneer er ook vochtigheid bij komt kijken.

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Wanneer de warme binnenlucht te koele oppervlaktes aanraakt, dan koelt de lucht af en het water condenseert. De muur wordt vochtig en zorgt zo voor de geschikte omstandigheden voor het ontstaan van huisschimmels. Daarom is het belangrijk dat naast regelmatig te verluchten alle kamers zo mogelijk gelijkmatig verwarmd worden en de deuren naar minder warme kamers gesloten blijven.

Huisschimmels vermijden

De oppervlaktetemperatuur van de omsluitende muren aan de binnenkant van de kamer  zouden daarom niet meer dan vier graden onder de temperatuur van de kamer mogen liggen. Een goede warmte-isolatie zorgt voor zo min mogelijke temperatuurverschillen en helpt om huisschimmels te vermijden. Koudebruggen, m.a.w. plaatsen waar om constructieve redenen te veel warmte door de isolatie naar buiten gaat, kunnen dan weer huisschimmels veroorzaken.

Ook moet verhinderd worden dat door schade aan gebouwen, zoals ontbrekende dakpannen of een beschadigde dakgoot, vochtigheid van buiten in het gebouw komt. Bij verbouwingen binnenshuis kunnen vochtregulerende verven, zoals silicaat- en kalkverf, of pleisters, zoals leem- en kalkpleister, helpen om de vochtigheidsgraad in evenwicht te houden. Daarbovenop zijn ze weinig vatbaar voor schimmel. Toch is het nodig te vochtige binnenlucht regelmatig uit te luchten en koelere en dus drogere lucht binnen te laten.

Overigens is het belangrijk om bij het bouwen van een nieuw huis voldoende te verwarmen en luchten, vooral wanneer de bodem en pleister moeten drogen.

Schimmels elimineren

Wanneer je te maken hebt met schimmel in huis, moet je altijd eerst vakmensen laten komen om de oorzaak vast te stellen. Zo kan het probleem ook op lange termijn verholpen worden. Er wordt dan onderzocht welke oppervlakken door de schimmel aangetast zijn en om welke soort schimmel het gaat. Op basis daarvan kan er dan een geschikte zuiveringsmethode gekozen worden.

Als de schimmelaantasting alleen maar oppervlakkig is of kleiner dan een halve vierkante meter, is de hulp van vakmensen niet per se nodig. In dat geval kan de schimmel verwijderd worden met ethanol. Bepaalde fabrikanten van natuurverf bieden daarvoor specifieke schimmelverwijderaars op basis van alcohol of kalk aan.

Bij meer verspreide schimmelaantasting moet de hulp van een vakbedrijf ingeroepen worden. Zij weten welke voorzorgsmaatregelen tijdens de sanering en welke veiligheidsmaatregelen tegen de verdere uitbreiding van de schimmel moeten worden getroffen. Ligt de oorzaak bijvoorbeeld bij een koudebrug, dan moet die bij de sanering ook aangepakt worden. Na de zuivering moet er dan gecontroleerd worden of de oorzaak succesvol is weggewerkt.

Pak nu je vochtprobleem aan!

Heeft u interesse in vochtbestrijding? Je kan via deze link volledig gratis een vrijblijvende offerte opvragen om het vochtprobleem in je woning aan te pakken.

 

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)