De processierups bestrijden op een natuurlijke manier
Eikenbomen worden zowat elk jaar het slachtoffer van de Thaumetopoea processionea, beter bekend als de eikenprocessierups. Dit beestje mag dan wel een fiere nachtvlinder worden in een later stadium, als rups kunnen ze heel wat schade aanrichten aan de bomen. De rupsen danken hun naam aan hun gedrag. Ze volgen elkaar, als in een processie. De diertjes zorgen niet alleen voor kaalgevreten eikenbomen. Hun stekelige haren veroorzaken ook heel wat jeuk. Bovendien kan je ademhalingsproblemen krijgen door de haren in te ademen en is de kans op een allergische reactie vrij groot. Maar hoe bestrijd je die rupsen nu op een ecologische manier, zonder de rest van de natuur te schaden met schadelijke pesticiden?
Verwelkom mezen en boomklevers
Je kan altijd preventief te werk gaan om zo weinig mogelijk processierupsen in je eikenbomen te hebben door hun natuurlijke vijanden aan te trekken. In het najaar kunnen simpele nestkastjes worden opgehangen voor koolmezen, pimpelmezen en boomklevers. Zij lusten wel eens een processierups. Hoe meer vogels hun weg naar je tuin vinden, hoe minder kans er is op een heuse uitbraak van processierupsen. Een preventieve manier waarop je de natuur gewoon zijn werk laat doen waarna je bovendien kan genieten van meer leven in de tuin.
Allerhande nestkasten vind je onder andere hier.
Bij Biogroei.be hebben ze een mooi aanbod aan nestkastjes voor pimpelmezen en nestkasten voor koolmees, boomklever en huismus.
Genoeg natuurlijke vijanden
Naast vogels lusten ook vleermuizen en heel wat soorten insecten wel eens een stukje processierups. Je kan, naast nestkastjes, dus ook kiezen om een vleermuiskast of een insectenhotel in je tuin plaatsen. Het zaaien van wilde, inheemse bloemen zal er ook voor zorgen dat je meer natuurlijke vijanden van de processierups aantrekt. Vooral sluipwespen, kevers en lieveheersbeestjes kunnen een ware bondgenoot zijn in de bestrijding van eikenprocessierupsen. Ook wordt er volop onderzoek gedaan naar het inzetten van gaasvliegen. Hun larven eten namelijk vlindereieren, jonge rupsen en tevens ook bladluizen. Let er wel op dat volwassen gaasvliegen afhankelijk zijn van bloemen en nectar, waardoor veel bloemen in de tuin een noodzaak zijn om de gaasvlieg tevreden te stellen.Vleermuizekasten koop je bij
Vleermuizenkast kopen
Vleermuizenkasten vind je onder andere hier of hier.
Hier vind je een prachtig aanbod aan insectenhotels.
Een rem op de ontwikkeling
In een vroeg stadium van de verspreiding kan u er altijd voor kiezen om de voortplanting van processievlinders een halt toe te roepen door een trechterval te plaatsen. De funnel- of trechterval bevat feromonen, waar de mannelijke eikenprocessievlinders maar al te graag op afkomen. Eens de mannelijke exemplaren in de val zitten, raken ze er niet meer uit. Geen mannetjes betekent geen eitjes. Geen eitjes betekent geen nieuwe rupsen. De verspreiding inperken in een vroeg stadium in combinatie met een aantal natuurlijke vijanden veroorzaakt weinig overlevingskansen voor de processierupsen. Let wel op dat deze methode voornamelijk dient om de verspreiding in te perken, en de rupsen niet echt bestrijdt.
Een trechterval kopen kan hier. Capsules voor de trechterval zijn hier te koop
Aaltjes
Een andere effectieve methode om rupsen te bestrijden is het inzetten van nematoden, beter bekend als aaltjes, meer specifiek de soort Steinernema feltiae. Deze microscopische diertjes kunnen de eikenprocessierupsen van binnenuit opeten en laten bovendien andere dieren gerust. De piepkleine wezentjes worden geleverd in een gel die moet vermengd worden met water, die nadien gericht op de processierupsen kan gespoten worden. De beste manier om deze methode toe te passen is om dit regelmatig te doen en niet slechts eenmaal. Als je werkt met aaltjes, is het ook aan te raden de bodem rond eikenbomen te besproeien. Sommige eikenprocessierupsen zitten namelijk in de grond rond eikenbomen. Het is niet zeker of deze exemplaren ooit hun weg terugvinden in de eikenboom, maar ze kunnen zich wel verplaatsen naar andere planten. Om dit te voorkomen kan de bodem dus ook best behandeld worden.
Bacteriepreparaten
Om de processierupsen geen kans te geven, kan je de bladeren van eikenbomen besproeien met een oplossing van het bacteriepreparaat bacillius thuringiensis. Deze biologische methode wordt al jaren gebruikt door professionele kwekers ter bestrijding van rupsen, maar heeft een groot nadeel. Ook andere, minder lastige rupsen kunnen eraan sterven. Als je deze methode gebruikt, let dan zeker op dat je enkel de eiken behandelt die getroffen zijn door de processierups, omdat je anders riskeert heel wat biodiversiteit te verliezen.
Mogelijk heb je ook interesse in: