Faalangst, de wonderangst voor velen!
De vrees om te mislukken, is voor velen herkenbaar maar wat is dit nu eigenlijk? Je bent bang dat je iets niet kan. Je ervaart faalangst wanneer je iets moet doen wat je lastig vindt, maar wel graag wil doen.
Oorzaken
Faalangst ontstaat vaak om iemand uit je vertrouwde omgeving te verliezen zoals vrienden en familie. Je bent bang dat andere een negatief beeld van je hebben of krijgen wanneer je een foutje maakt. Iedereen maakt fouten, dit is echt niet erg! Door deze druk gaan dingen juist mislukken, wat je negatief zelfbeeld bevestigt.
Gevolgen
De grootste gevolgen zijn stress en spanningsklachten, dit zorgt voor een grote invloed op jouw dagelijks functioneren. Ook zal je vaak last hebben van hoofdpijn, piekeren, slecht slapen, etc. Dit noemen we actieve faalangst, je bent sterk gemotiveerd om de situatie in handen te houden als er iets misloopt.
Waaraan herken je iemand met faalangst?
Vaak herken je iemand door zijn innerlijk, als iemand een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen heeft, is dit meestal iemand met faalangst. Ook heb je dan vaak mindsetproblemen, problemen om positief te blijven denken waardoor je ook veel begint te piekeren. Zij hebben moeite met het aanvaarden van complimenten omdat ze te hoge eisen stellen aan zichzelf.
Hoe kom je er vanaf?
Er bestaat geen magisch trucje waarmee je in een paar tellen van je faalangst af bent. Naargelang de oorzaak en de ernst zijn er verschillende mogelijkheden.
- Praat over je angsten en schaamtes
- Focus je op aspecten waar je de controle over hebt.
- Bedenk wat het allerergste is wat je kan gebeuren
- Analyseer alle mogelijke uitkomsten
- Zorg voor een back-up plan
- Visualiseer jouw gewenste uitkomst
- Breek het geheel op in kleine, haalbare doelen