Een gezonder binnenklimaat? Bepleister met leem!
Het gebruik van leempleister wordt steeds populairder. Door de positieve bouwfysische en biologische eigenschappen zorgt het voor natuurlijk wooncomfort en een gezond kamerklimaat. Leempleister is een ademend materiaal en dus geschikt voor vochtige en warme kamers. Daarbovenop heeft het de eigenschap dat het warmte goed opneemt en bijhoudt, zodat de kamers in de zomer koel en in de winter warm blijven.
Waaruit bestaat een pleister uit leem?
Leempleister bestaat uit gekleurde leem en klei, zand en cellulosevezels. De kleur van leempleister komt meestal volledig van de natuurlijke kleurencombinatie van de gebruikte grondstoffen. Er zijn ook producenten die gepigmenteerde pleister aanbieden, waardoor er veel meer kleuren beschikbaar zijn.
Toepassingen
Leempleister wordt vooral binnenshuis gebruikt bij het bepleisteren van muren uit leem. Dat kan stampleem, gemetselde leem of een muur met leembouwplaten zijn. Ook op andere ondergronden kan dit type leempleister worden aangebracht, zoals bakstenen, gips- of kalkpleister en gipsplaten. Daarbij moet je er wel op letten, dat de ondergrond geen vocht vertoont en voldoende grip heeft. Probeer zoveel mogelijk de informatie van de fabrikant te volgen.
Leempleister wordt als droge mengeling aangeboden en moet alleen nog maar met water worden vermengd. De pleister kan ofwel met een troffel aangebracht worden of op de ondergrond gespoten worden. Afhankelijk van de ondergrond moet de pleister tot enkele uren drogen. Daarna wordt de oppervlakte met een sponsbord gelijkmatig verdeeld en klaar is kees. Door het gebruik van een vilten, kunststoffen of houten schuurbord zijn er verdere opties om de leempleister vorm te geven. Leempleister wordt tevens met verschillende korreligheid aangeboden, van fijn tot ruw.
In het boek Vakwerkbouw wordt 600 jaar bouwen met leem beschreven.
2 reacties
Reacties zijn gesloten.