|

Hennep isolatie, een natuurlijke manier van isoleren

Ecologisch isoleren, het is iets waar steeds meer mensen het nut van inzien. Een van de mogelijkheden om je woning ecologisch en duurzaam te isoleren is hennep isolatie, een honderd procent natuurlijk materiaal.

Nog altijd denken mensen bij het horen van het woord hennep alleen maar aan marihuana. Drugs! Hennep is echter veel meer dan dat. Zo is de wol die van de vezels van de hennepplant gemaakt wordt een uitstekend isolatiemateriaal. Na het binden van de vezels wordt het materiaal geïmpregneerd met ammoniumfosfaat en boriumzouten die ervoor zorgen dat het schimmelwerend en brandvertragend wordt. Hennep isolatie is verkrijgbaar in platen en in dekens.

Dampopen

Net als andere ecologische isolatiematerialen is hennep vochtregulerend. Dampopen bouwen is een van de speerpunten in ecologisch bouwen. De hennepvezels reguleren zeer goed het vocht. Aan de koude buitenzijde blijft de constructie dampopen, wat ervoor zorgt dat een gebouw natuurlijk ademt. Aan de warme (binnen)zijde zorgt een dampremmende laag er voor dat er geen vocht in de woning komt. Dampopen bouwen zorgt voor een gezonde binnenomgeving.

Thermische eigenschappen isoleren met hennep

Hennep isolatie heeft zeer goede thermische eigenschappen. Het wordt in gebouwen gebruik voor het isoleren (zowel thermisch als akoestisch) van hellend daken, onder houten vloeren, in plafond in binnenmuren en in gevels.

  • Lambdawaarde: 0.038 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit: 1.600 – 2.350 J/kgK
  • Volumemassa: 30 – 42 kg/m³
  • Diffusieweerstand: 1 – 10

Niet onbrandbaar

We haalden het eerder al aan dat hennep isolatie een behandeling krijgt om het materiaal brandvertragend te maken. Het materiaal valt in de brandklasse B – C. Dit wil zeggen dat het materiaal wel brandbaar is. (onbrandbaar = A1, A2. Brandbaar = B, C, D, E)

Ecologisch en natuurlijk

Hennep is een plant die zeer snel groeit. Dat kan makkelijk vier meter en een dikke honderd dagen zijn. Dit zorgt ervoor dat onkruid gewoon geen kans krijgt. Onkruidbestrijding is dus niet nodig. Tijdens die snelle groei zuivert de plant ook de lucht door enorme hoeveelheden CO2 om te zetten in zuurstof. Hennep is dus al CO2 aan het besparen nog voor het verwerkt wordt tot isolatiemateriaal. Na gebruik kan hennep zeer makkelijk gerecycleerd worden.

Meer info over natuurlijk isoleren ontdek je in het boek “Natuurlijk Isoleren” van Sigrid Van Leemput!

Wil je graag info en prijzen van isolatie vergelijken?

Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt.

Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).

Prijzen en info isolatie België

Prijzen en info isolatie Nederland

BewarenBewaren

Vergelijkbare berichten