Vlas
|

Vlas geschikt als thermisch en akoestisch isolatiemateriaal

Isolatie van vlas kan zowel dienen voor thermische als akoestische isolatie. Vlasisolatie bestaat volledig uit natuurlijk materiaal. Hierdoor bevat het geen schadelijke stoffen voor het milieu en geeft het geen irritatie aan huid en luchtwegen.

Isoleren met vlas zorgt voor een ultiem wooncomfort. Het is een uiterst dankbaar materiaal die daarenboven nog eens zeer betaalbaar is. Het is een ideale bio-ecologische vervanger voor glaswol of rotswolisolatie. Daarnaast bevat vlas een aantal schitterende extra troeven:

CO2-positief

Vlasisolatie bestaat uit restproducten van de linnenindustrie en voor het vervaardigen van vlasmatten zijn er relatief weinig bewerkingen nodig. Bovendien wordt vlas op een milieuvriendelijke manier geteeld. Daardoor komt er minder CO2 vrij tijdens productie dan er opgenomen wordt tijdens de groei. Vlas is dus CO2-positief. Daarbovenop spaart de isolatie ook nog levenslang elk jaar grote hoeveelheden CO2 uit, dankzij de lagere verwarmingsfactuur.

Eenvoudige verwerking

Plaatsen en verwerken van vlaswolmatten gebeurt op dezelfde manier als minerale wol (glas- of rotswol bijvoorbeeld). Een schaar of een cirkelzaag is de gemakkelijkste manier om de matten op maat te snijden.

Dampopen

Dampopen bouwen is een duurzame bouwmethode om de relatieve luchtvochtigheid in de constructie van muren en wanden te reguleren, zonder dat de isolerende werking achteruitgaat. Steeds meer wordt deze bouwwijze toegepast. Binnen enkele jaren zal dampopen bouwen eerder regel dan uitzondering zijn. Studies wijzen uit dat vlasisolatie grote hoeveelheden condens kan verwerken zonder dat de isolerende werking achteruitgaat. Integendeel, ze zou er zelfs op vooruitgaan.

Vlas als temperatuurdemping

De warmtedoorslag van vlas ligt veel hoger dan heel wat klassieke isolatiematerialen. De temperatuurdemping ligt ongeveer vier keer hoger dan bij glas- of rotswol, vanwege de hogere warmteopslagcapaciteit (warmteaccumulatie). Hierdoor koelt uw woning in de winter minder snel af en heb je in de zomer minder last van oververhitting. Vlas is dus een ideale dakisolatie.

Vochtregulerend

Vlasisolatie is, net zoals de meeste bio-ecologische materialen, ook sterk vochtregulerend. De vezels absorberen vocht uit de binnenomgeving bij een hogere relatieve vochtigheid en geven dat vocht terug af bij een daling van de luchtvochtigheid. Hierdoor krijg je een aangenamer binnenklimaat met minder kans op irritatie van de luchtwegen (uitgedroogde slijmvliezen), huid (uitdrogen, schilfers…) en droge branderige ogen tot gevolg.

Akoestische isolatie

Vanwege de hoge geluidsabsorptie worden vlasproducten vaak gebruikt in de automobielindustrie of in geluidsstudio’s. De akoestische eigenschappen van vlas zijn merkelijk beter dan bijvoorbeeld pur, eps, xps… en vergelijkbaar met die van glaswol.

Brandveiligheid

Vlaswol is verkrijgbaar met een natuurlijk, brandvertragend middel. Bij aanraking met vuur verkoolt het materiaal onmiddellijk, waardoor de zuurstof wordt afgesloten van het achterliggend materiaal.

Levenslange garantie

Wanneer vlasisolatie volgens de regels der kunst wordt geplaatst, kun je levenslang genieten van alle voordelen die dit materiaal je biedt.

Benieuwd naar andere duurzame isolatiematerialen? Hier vindt u een handig overzicht!

Meer info over natuurlijk isoleren ontdek je in het boek “Natuurlijk Isoleren” van Sigrid Van Leemput!

Op zoek naar info en offertes voor isolatiewerken.?

Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt.

Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).

Prijzen en info isolatie België

Prijzen en info isolatie Nederland

Vergelijkbare berichten