Ken jij de voordelen van wol al?

Benieuwd naar de voordelen van wol? Amanvida heeft hier onderzoek naar gedaan. Ontdek hier waarom Amanvida ecologische wol verkiest boven kunststof.

1. Wol is duurzaam

Elk jaar krijgt het pasgeschoren schaap een nieuwe wollen vacht. Als natuurlijke, vernieuwbare grondstof, is wol ook 100% recycleerbaar. En bij de wollen woontextiel van Teixidors kunnen zelfs veganisten ook met een gerust gevoel genieten van hun aankoop: de schapen van Macomerinos worden uitzonderlijk goed verzorgd en grazen dagelijks in volle vrijheid en frisse buitenlucht in de Franse Alpen.Maak kennis met de schapen van Macomerinos, de leverancier van de schapenwol van Teixidors.  

2. Wol is ventilerend

Schapenwol

Op het schaap reguleert de wollen vacht de lichaamstemperatuur van het dier. In de winter zorgt het voor warmtebehoud, in de zomer brengt het afkoeling. Ook dit doet een wollen trui of wollen deken. Je kan er het hele jaar gebruik van maken.

Wol hoef je niet te wassen. Doordat de wolvezels ventilerend werken, worden de vochtigheid en de temperatuur van het materiaal perfect gereguleerd. (Geurvormende) bacteriën kunnen er niet aarden. Het volstaat om wol af en toe aan de buitenlucht bloot te stellen en te verluchten om de natuurlijke frisheid van het materiaal te behouden. En ook vlekvorming komt zelden voor. Dat lees je in het vijfde puntje.

3. Wol is isolerend

Ook in de winter volstaat het voor velen om te slapen onder een laken en lichte, wollen bedsprei. Wol werkt isolerend en houdt de warmte eronder vast.

In de winter volstaat het voor velen om te slapen onder een laken en een lichte, wollen bedsprei. Wol werkt isolerend en houdt de warmte eronder vast.

Wolvezels zijn gekruld en houden lucht vast in hun krul. Deze lucht reageert op de lichaamstemperatuur en houdt die temperatuur vast. Zo werkt een wollen plaid of deken isolerend, zonder dat je het ooit te warm of te koud hebt. Dit maakt dat wol niet seizoensgebonden is. Je hebt er het hele jaar genot van. Een wollen plaid is warm in de winter, koel in de zomer.

4. Wol is vormvast

Kasjmier deken - Nebula van Teixidors

De Nebula plaid of omslagdoek bestaat voor 50% uit wol en 50% uit kasjmier. De aanwezigheid van kasjmier in dit weefgoed maakt het nog lichter dan plaids die volledig uit ‘gewone’ wol bestaan.

  In tegenstelling tot synthetische plaids of dekens uit kunststof, is een wollen deken vormvast. Het klinkt tegenstrijdig, maar dit is dankzij de elasticiteit van de wolvezel. Wolvezels zijn zo elastisch dat ze lubberen tegengaan. Dat merk je aan het feit dat wollen kledij of dekens zelden of nooit plooien of kreuken vasthouden.

5. Wol is water- en vuilafstotend

Ecologische kussensloop - Teixidors

Morsen op wol is geen probleem. Wol bevat wolvet, en vet stoot water en vuil af. Een vloeistof zal samen tot druppels oprollen en niet doordringen. Snel afdeppen (niet wrijven) is de boodschap.

Wol bevat wolvet of lanoline. En vet of olie zijn niet alleen waterafstotend, ze trekken ook geen vuil aan. Zo hoef je met een wollen plaid of deken niet onmiddellijk in paniek te schieten wanneer je erop morst met een kop koffie. Om absoluut zeker te zijn, werd dit getest op het Amanvida-kantoor: “onze stalen van Teixidors hebben stuk voor stuk koffie over hen heen gekregen. Na een tweetal minuten begonnen we met deppen (wrijven wordt bij wol afgeraden). Resultaat? Geen enkele vlek. Want vloeistof op wol rolt samen tot druppels en dringt niet door”, klinkt het.

6. Wol is slijtvast

Een wollen plaid, omslagdoek, bedsprei, vloerkleed kan doorgegeven worden van generatie op generatie. En ook bij trekken aan een wollen deken, bijvoorbeeld, gebeurt er niets. Wol is slijtvast door de veerkrachtige wolvezel en en omdat het zo weinig wordt gewassen. Het volstaat om een wollen weefgoed aan de buitenlucht bloot te stellen ter verfrissing.

Wist je trouwens dat wol zelfs wordt gebruikt als isolatiemateriaal in woningen?

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)