stoppen met roken allen carr
|

Stoppen met roken halveert risico hartproblemen

Elk jaar sterven 1,9 miljoen mensen aan een hartaandoening die wordt veroorzaakt door tabak. Dat komt overeen met een op de vijf sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen. De Wereldgezondheidsorganisatie spoort tabaksgebruikers aan om hulp te zoeken om te stoppen met roken. Rokers hebben namelijk meer kans op acute cardiovasculaire problemen, ook op jongere leeftijd. Waar wij wel iets aan gehad hebben is het boek van Allen Carr.

Enkele sigaretten al schadelijk

Enkele sigaretten per dag, af en toe roken of blootstelling aan passief roken verhogen al het risico op hartaandoeningen. Als tabaksgebruikers onmiddellijk actie ondernemen en stoppen, zal hun risico daarop met 50 procent afnemen na een jaar van niet-roken.

“We hebben bewijzen over de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken. Het niet-aanbieden van informatie over de mogelijkheden aan patiënten met hartaandoeningen kunnen we dus beschouwen als een klinische wanpraktijk”, zegt arts Eduardo Bianco, de voorzitter van de Tobacco Expert Group van de Wereldhartfederatie. “Verenigingen van cardiologen zouden hun leden moeten trainen in programma’s die stoppen met roken bevorderen, en ook moeten ze het belang van tabaksbestrijding meer benadrukken.”

De nota waarschuwt ook dat rookloze tabak verantwoordelijk is voor ongeveer 200.000 sterfgevallen door hartziekten per jaar. E-sigaretten verhogen immers de bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.

COVID-19, nog een reden om te stoppen met roken

Ten slotte verhogen hoge bloeddruk en hartaandoeningen ook het risico op ernstige COVID-19, stelt de WHO.

“Overheden hebben de verantwoordelijkheid om de gezondheid van hun mensen te beschermen en de tabaksepidemie te helpen keren”, zegt arts Vinayak Prasad van de WHO. “Door onze gemeenschappen rookvrij te maken, wordt het aantal aan tabak gerelateerde ziekenhuisopnames verminderd, wat belangrijker is dan ooit in de context van de huidige pandemie.”

“Tabaksontmoediging is een sleutelelement voor het verminderen van hartaandoeningen. Overheden kunnen rokers helpen stoppen door de belasting op tabaksproducten te verhogen, tabaksreclame te verbieden en diensten aan te bieden om mensen te helpen stoppen met roken.”

Heel wat mensen slagen in hun missie om te stoppen met roken door het gelijknamige boek van Allen Carr. Jij ook? Ontdek het hier!

Hier ontdek je nog meer dingen die je kan doen om je hart gezond te houden.

Vergelijkbare berichten