douchekop ontkalken en reinigen
|

Douchekop ontkalken en reinigen op natuurlijke wijze

Zoveel badkamerreinigers in de winkel! Zie jij door de bomen het bos nog? Het is niet makkelijk om de juiste te kiezen. Een belangrijk aspect om in je achterhoofd te houden is om te weten of de producten veilig zijn voor jou en het milieu ook of ze doeltreffend zijn. Een douchekop ontkalken en reinigen zonder schadelijke stoffen doe je zo. Read and learn!

Douchekop schoonmaken met baking soda, azijn en afwasmiddel

Een zeer effectieve manier om een douchekop te reinigen is door een mix van bakpoeder, azijn en afwasmiddel te gebruiken.

De combinatie van gewoon zuiveringszout en azijn zorgt al voor een heel goed reinigingsmiddel voor jouw douchekop. Een kleine beetje afwasmiddel erbij geeft de reinigingskracht nog extra boost.

Hoe douchekop ontkalken in zes stappen?

Douchekop verwijderen

Om je douchekop schoon te maken, kan je hem best eerst verwijderen van de kraan. Dat maakt het schoonmaken en ontkalken een pak makkelijker.

Om de douchekop van de armatuur te verwijderen, draait u hem tegen de wijzers van de klok in los. Bij sommige oudere modellen moet je een sleutel of een tang gebruiken om de douchekop los te maken. Pas op dat je niets beschadigt.

Spoelen

Zodra de douchekop verwijderd is, hou je hem onder warm, stromend water om los vuil weg te spoelen. Terwijl je hiermee bezig bent zie je ook beter welk delen echt verstopt zitten en een grondiger reiniging nodig hebben.

Maak je reinigingsmiddel klaar

Meng in een middelgrote kom twee eetlepels zuiveringszout (oftewel baking soda, oftwel bakpoeder), een half kopje witte azijn en 4 tot 5 druppels afwasmiddel.

Goed mengen.

Leg de douchekop in de kom.

Verwijder afzettingen

Laat douchekop minstens 30 minuten in de kom weken. Gebruik daarna een oude tandenborstel om de losgekomen aanslag van kalk, schimmel of vuil voorzichtig te verwijderen.

Als je merkt dat de douchekop nog steeds vuil is, doe hem dan terug in de kom en laat hem nog eens 30 minuten zitten. Herhaal het schrobben indien nodig.

Spoelen met heet water

Als je klaar bent met het weken en schrobben van je douchekop, spoel je hem af met heet water om alle achtergebleven vuiltjes te verwijderen.

Douchekop opnieuw installeren

Zodra de douchekop is schoongemaakt en afgespoeld, plaats je hem terug.

Klaar is kees!

Douchekop reinigen zonder hem te verwijderen

Als je de douchekop niet uit de douche-armatuur kan of wil halen, kan je hem op een andere manier ontkalken en schoonmaken.

In plaats van de douchekop in een kom te weken, doe je 2 eetlepels zuiveringszout, een half kopje witte azijn en 4 tot 5 druppels afwasmiddel in een grote plastic zak. 

Doe de douchekop in de plastic zak en maak hem vast met een elastiek of door een knoop te maken met de zak over de kop. Zorg ervoor dat je de zak goed vastmaakt, zodat hij niet kan vallen.

Laat de douchekop 30 tot 60 minuten in de plastic zak weken voordat je hem schrobt en afspoelt. Herhaal indien nodig.

Zo kan je een douchekop ook schoonmaken 

Er zijn veel manieren om een douchekop schoon te maken, afhankelijk van wat je in huis hebt. Hier zijn er een paar die je kan proberen:

Baking Soda en Water

bakpoeder

De eenvoudigste manier om een verstopte douchekop schoon te maken is door alleen zuiveringszout en water te gebruiken.

Maak eerst een eenvoudige reinigingspasta. Doe een paar eetlepels zuiveringszout in een kleine kom. Voeg net genoeg water toe en meng voorzichtig met een lepel om een dikke pasta te maken.

Breng de pasta aan op de douchekop en schrob het met een oude tandenborstel. Laat het ongeveer 30 minuten zitten. Schrob nogmaals met de oude tandenborstel en spoel hem goed af voordat je hem weer terugplaatst.

Baking Soda en Azijn

Als het zuiveringszout alleen niet krachtig genoeg was om de douchekop schoon te maken, probeer dan zuiveringszout en azijn te combineren.

Combineer in een grote kom 3 koppen witte azijn en 1 kop zuiveringszout. Je zult veel schuim krijgen, dus zorg ervoor dat de kom een behoorlijke grootte heeft.

Doe de kop in de kom en laat het 30-60 minuten zitten. Schrob de kop en spoel hem af voordat je hem weer terugplaatst.

Vergelijkbare berichten