Stress, waarom is het er en hoe gaat het weg?

Een examen, sollicitatiegesprek, nieuwe omgeving, iedereen heeft al wel eens te maken gehad met stress, maar … niet iedereen in dezelfde mate. Veel mensen vragen zich af, hoe geraak ik hier nu vanaf? In dit artikel lees je alles over stress. Blijven lezen is de boodschap ;).

Wat veroorzaakt stress

De belangrijkste oorzaken zijn lijden aan een lichamelijke ziekte of een nare gebeurtenis hebben meegemaakt zoals een ongeluk, een inbraak, een scheiding, de dood van een naaste… Maar ook relatieproblemen, huiselijk geweld, werkloosheid of onzekerheden op het werk.

Hoe herken ik het?

De meest voorkomende klachten zijn een versnelde hartslag en ademhaling, vermoeidheid en gebrek aan energie, veel (of juist weinig) eetlust, spierpijn, hoofdpijn en vooral ook buikpijn.

Wat doet dit met je lichaam?

Je bent gevoeliger voor pijn. In die zin maakt stress talrijke aandoeningen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten… Verder kan dit eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.

Stress met als gevolg ziekte

Ons afweersysteem houdt doorgaans alle bacteriën prima onder controle, maar stress-hormonen horen niet in dit rijtje. Zij zijn sterker dan ons afweersysteem en kunnen je dus ziek maken. Niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte Serosa. Als je dag in dag uit last hebt van overmatige gespannenheid, is dit erg slecht voor je gezondheid. Het kan onder andere leiden tot vermoeidheid, een burn-out en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Kan ik hier iets aandoen?

  • Doe ontspanningsoefeningen
  • Praat er met iemand over of schrijf je problemen op
  • Probeer je negatieve denkpatroon om te buigen in positieve dingen
  • Durf nee zeggen en geef tijdig je grenzen aan
  • Leef gezond en beweeg regelmatig, probeer dit op te bouwen

Nog leuke weetjes

Stress is komt het meest voor bij alleenstaande vrouwen tussen de 25 tot 35 jaar. Als deze langdurig aanhoudt is kan dit gevaarlijk zijn!

Een lichte spanning is nodig op normaal te functioneren. Een gezonde portie stress kan geen kwaad.

Stress is besmettelijk. Als iemand in je omgeving stress heeft, is de kans groot dat ook jij het op termijn ook krijgt.