Droog haar, wat zijn de oorzaken en hoe kom je er van af?

Heb jij ook altijd zo een last van droog haar? Je bent zeker niet de enige maar er zijn veel oorzaken voor dit droge haar. De ene heeft er last van in de zomer en de andere dan weer net in de winter. Wat kan je doen om dit te voorkomen of om je haar te herstellen? Dat lees je hieronder!

Hoe herken je droog haar?

Je kan droog haar herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Vaak last van statisch haar
 • Haar zit vol gespleten punten 
 • Haar breekt snel af
 • Haar oogt dof en pluizig
 • Haar is lastig in model te krijgen
 • Haar zit vol knopen en klitten
 • Haar voelt ruw (als stro)

Wat zijn de oorzaken van droog haar?

Koud weer

In de winter hebben veel mensen last van droog haar. Vraag dit maar eens aan je beste vriendin, de kans is heel groot dat ze hier ook mee zit. Maar hoe komt dit? In de winter is het buiten vaak heel erg koud, als je naar buiten gaat wordt je haar dus getroffen door droge lucht. Als je nadien naar binnen gaat, ga je vaak naast de verwarming zitten om terug op te warmen. Maar hierdoor komt je haar in contact met nog drogere lucht, als resultaat hiervan krijg je dus heel droog en pluizig haar.

Chloor, zon en zee

Ben je van plan om op zonvakantie te gaan? Pas dan goed op want chloor, de zon en de zee zijn echte killers voor je gezonde haren. Het zout van de zee droogt je haar namelijk enorm snel uit. Chloor zorgt er dan weer voor dat het talgvet op je hoofdhuid verdwijnt, als gevolg hiervan krijg je dus droog haar. Ook de zon droogt je haar enorm hard uit.

Drogen en stylen

Gebruik jij altijd de haardroger als je net uit de douche bent om je haar te drogen? Of vind je het net heel leuk om je haar te stylen met de stijl- of krultang? Het is lekker gemakkelijk en je haar ziet er goed uit voor een aantal dagen maar op lange termijn is het toch niet zo goed voor je haar. Te veel warmte op je haar droogt je haar namelijk uit waardoor je vaak na een tijdje last gaat krijgen van droog en dof haar.

Douchen

Hoe geweldig is het om na een vermoeiende dag op het werk een lange, relaxerende, warme douche te nemen? Ik denk dat we dit allemaal wel doen, toch is het niet goed voor je haar (en lichaam). Heet water opent namelijk de haarfollikel en verwijdert vuil en talg. Maar ook de natuurlijke bescherming van je haar wordt hierdoor weg gewassen waardoor je haar snel uitdroogt.

Vitaminetekort

Heb je een onvoldoende aan vitamine, ook dit kan droog haar veroorzaken. Kom in de tips hieronder te weten welke vitamines je moet nemen om dit te voorkomen!

Hoe kan ik droog haar herstellen of tegengaan?

Gebruik de juiste producten

Als eerste is het heel belangrijk om te zorgen voor een goede shampoo en conditioner die aansluiten bij jou haartype. Heb je je haar laten kleuren bij de kapper, zorg dan dat je haarproducten hiervoor geschikt zijn. Of heb je in de herfst en winter net heel droog haar, zorg er dan voor dat je in deze seizoenen producten hebt die je haar extra voeden. Ook een echte aanrader om te gebruiken is een haarmasker, zeker in de koudere seizoenen als je haar droger is. Maar zorg ook hier weer dat je haarmasker aansluit bij jou specifiek haartype.

Haarolie

Gebruik een haarolie, je haar is droog omdat er te weinig vocht aanwezig is dit kan je voorkomen door een haarolie te gebruiken. Breng de olie aan op nat haar zodat deze goed kan worden opgenomen in je haar. Maar pas op! Niet elke haarolie is geschikt voor de koudere maanden. Kokosolie is hier bijvoorbeeld niet geschikt voor want bij koud weer gaat dit klonten veroorzaken in je haar. Daarom gebruik je best een vloeibare haarolie zoals amandelolie of jojobaolie.

Voldoende vitamines

Zorg voor voldoende vitamine A. Deze vitamine zorgt ervoor dat je talgproductie toeneemt waardoor je minder snel last krijgt van droog haar. Je kan hiervoor vitaminesupplementen innemen maar er is ook veel voeding waar vitamine A in zitten zoals bijvoorbeeld zuivelproducten, wortel, mandarijn enz.

Lauwwarme douche

Als je een douche neemt, draai de warme kraan dan niet volledig open. Het is beter voor je haar om te douchen met lauwwarm water zodat niet alle natuurlijke bescherming wordt weg gewassen.

Verwarming

Zet de verwarming niet te hoog. Als je de verwarming wat lager zet is de lucht binnen veel minder droog. Er is dan ook een veel kleiner contrast tussen de lucht buiten en binnen en zo heb je dus minder snel last van droog haar.

7 extra tips tegen droog haar

 1. Drink voldoende water
 2. Ga niet met nat haar de deur uit
 3. Als je buiten gaat draag een muts of hoed
 4. Slaap op een satijnen kussensloop, dit zorgt voor minder wrijving
 5. Laat je droge punten geregeld bijknippen 
 6. Was je haar niet te vaak (2-3x per week)
 7. Vermijd chemische behandelingen

Mare Braet