Hoe waterontharder kiezen? Waarop moet je letten?

Je woont in een regio met hard water en overweegt om een waterontharder te kopen? Maar, hoe moet je een waterontharder kiezen? Welke soorten bestaan er? En waarop moet je zoal letten?

Hard water kan mogelijk voor problemen zorgen in je toestellen, zoals bijvoorbeeld je vaatwasser, wasmachine, koffiezetapparaat, … Als je dus ergens woont waar er behoorlijk hard water uit de kraan komt, kan het dus aangewezen zijn om een waterontharder aan te schaffen.

Hoe hard is hard water?

Hard water bevat veel calcium- en magnesiumionen bevat. In de volksmond: er zit veel kalk in.

Voor België kan je via deze link kijken hoe het gesteld is met de hardheid van het drinkwater in je gemeente. Voor Nederland kan dat via deze link.

Je kan ook een testkit aanschaffen en voor jezelf de test doen. Klik hier om een testkit te kopen.

In België wordt de hardheid uitgedrukt in Franse graden (°F). 

  • 0 tot 7°F: zeer zacht
  • 7 tot 15°F: zacht
  • 15 tot 30°F: middelhard
  • 30 tot 45°F: hard
  • meer dan 45°F: zeer hard

In Nederland wordt voor de waterhardheid doorgaans de Duitse graden (°DH) gehanteerd:

  • 0 tot 8,4°DH: zacht water
  • 8,4 tot 14°DH: gemiddeld hard
  • meer dan 14°DH: hard

Soorten waterontharders

Soorten ontkalking

Ionenuitwisseling

Bij een waterontharder op basis van ionenuitwisseling stroomt het water door een grote hoeveelheid kunstharskorrels. In deze korrels wordt het in het water aanwezige magnesium en calcium (kalk dus) omgezet in natrium ionen. Lees hier meer over de werking van een waterontharder.

Een waterontharder met ionenuitwisseling komt veruit het vaakst voor.

Omgekeerde osmose

Bij omgekeerde osmose duwt het toestel het water door een reeks van membranen en filters.

De hoge kostprijs van de membranen, die in een thuissituatie vaak aan vervanging toe zijn, maakt dit type niet meteen een goede keuze.

Enkele of dubbele tank

De ontharders die met ionenuitwisseling werken, zijn verkrijgbaar met één tank of met twee tanks. In die tank zitten de kunsthars korrels die zorgen voor de ontkalking van het water.

Een ontharder met één tank is budgetvriendelijker. Het nadeel is dat je geen zacht water hebt tijdens het regenereren (het spoelen van de kunsthars korrels). Dat probleem kan echter verholpen worden door het regeneratiemoment bijvoorbeeld ’s nachts in te stellen.

Je kan ook een waterontharder kiezen met twee tanks. Deze heeft als voordeel dat de tweede tank het ontharden van water gewoon overneemt wanneer de eerste tank met het regeneratieproces bezig is. Dit type is vooral interessant voor de ietwat grotere huishoudens die een relatief hoog waterverbruik hebben.

Elektrische of niet-elektrische besturing

Tot slot is er ook nog een verschil in het besturingssysteem.

Elektrische waterontharders worden uiteraard elektrisch aangedreven en bij dit type kan je parameters ingeven. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de hardheid van het water wordt gemeten. Of je kan een tijdstip programmeren wanneer de regeneratie moet starten.

Niet-elektrische waterontharders hebben geen elektrische voeding nodig. Ze worden hydraulisch aangedreven. Het voordeel is dat ze energiezuiniger zijn. Nadeling is dan weer dat je heel wat automatisatie moet missen.

Hoe waterontharder kiezen? Info vragen!

Hopelijk heb je na het lezen van bovenstaande al min of meer een idee in welke richting je moet kijken als je een waterontharder gaat kiezen.

Maar, om écht advies te krijgen op jouw maat, kan je best contact opnemen met enkele installateurs van waterontharders in jouw regio. Dat kan in één beweging via onderstaande links. Gratis en volledig vrijblijvend!

Via onderstaande formulieren (let op, apart voor België en Nederland) vraag je vrijblijvend en gratis prijzen en info op om te vergelijken.

Info waterontharder België

Info waterontharder Nederland