Is waterontharder gezond of ongezond?

De ene zegt: je moet absoluut een waterontharder kopen, da’s veel beter! Je water is gezonder, beter voor de huid en voor je sanitaire leidingen. Anderen beweren dan weer dat een waterontharder zeker te mijden, en zelfs gevaarlijk, is. Hoe zit het nu? Is een waterontharder nu gezond of net ongezond?

Is hard water ongezond?

Voor we ingaan op de vraag of een waterverzachter gezond dan wel ongezond is, willen we eerst even focussen op de kwestie of hard water op zich schadelijk is.

We zullen meteen met de deur in huis vallen. Hard water is niet meteen een bedreiging voor je gezondheid. De mineralen zitten ook in onze voeding. Je zal dus zeker niet ziek worden door het drinken van hard water.

Er zijn wel twee andere mogelijke lichamelijke nadelen:

  • droge huid
  • droog en futloos haar

Hard water is eerder een probleem voor de sanitaire toestellen in onze woning. Zo zullen wasmachines en vaatwassers meer energie verbruiken en uiteindelijk sneller verslijten.

Risico’s van een waterontharder

Een waterontharder is dus absoluut een goede keuze als je je leidingen en je huishoudelijke toestellen die met water werken wil sparen. Voor de gezondheid zijn er niet meteen grote voordelen. En dan komen we bij de kern van de zaak: sommigen beweren dat er net gezondheidsnadelen verbonden zijn aan een waterontharder.

Waterontharder niet ongezond, maar…

Een waterontharder werkt door middel van ionenuitwisseling. Concreet: het calcium en magnesium in het water worden gewisseld met natrium. Daardoor stijgt het natriumniveau in het water. Dat is op zich geen probleem. Alleen voor mensen die een natriumarm dieet moeten volgen is een waterontharder mogelijk geen goed idee. Ondanks de toevoeging van natrium (zout dus), krijgt het water helemaal geen zoute smaak.

Mensen die niet op een natriumarm dieet staan, kunnen onthard water dus probleemloos drinken.

Onderhoud is alles!

Zoals met alle toestellen, en zeker die met water werken, staat of valt het veilige gebruik met een goed onderhoud. Wie zijn (oudere) waterontharder op regelmatige basis onderhoudt, hoeft helemaal niet bang te zijn voor bijvoorbeeld bacteriën.

Moderne waterontharder is helemaal gezond

Helemaal goed nieuws is er voor de mensen die een nieuwe waterontharder hebben. Deze toestellen zijn namelijk voorzien van een automatische reiniging. Om de zoveel tijd spoelen de toestellen zichzelf uit. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een eventuele verontreiniging.

Conclusie: gezond of ongezond?

Een waterontharder is (voor de meeste mensen) niet ongezond.

Meer info over waterontharder?

Wil je meer informatie over waterontharder? 

Dan neem je best eens contact op met enkele installateurs bij jou in de buurt. Gratis en volledig vrijblijvend!

Via onderstaande formulieren (let op, apart voor België en Nederland) vraag je vrijblijvend en gratis prijzen en info op om te vergelijken.

Info waterontharder België

Info waterontharder Nederland

2 gedachten over “Is waterontharder gezond of ongezond?

Reacties zijn gesloten.