vochtbestrijding kelder
| |

Vochtbestrijding in de kelder, zo pak je dat aan

De kelder is omwille van verschillende redenen enorm kwetsbaar voor vochtproblemen. En dat niet alleen bij oudere woning. Als er in een nieuwe woning een probleem met vocht ontstaat, is meestal de kelder het eerste slachtoffer. Een goede vochtbestrijding in de kelder is daarom noodzakelijk om andere problemen in huis te voorkomen.

Wil je jouw vochtprobleem in de kelder op een professionele manier aanpakken? Vraag dan vrijblijvend info bij meerdere specialisten. Scroll naar de onderzijde van dit artikel en vraag volledig vrijblijvend en gratis info op om jouw vochtprobleem aan te pakken.

Waarom vocht in de kelder een probleem is

Vocht in de kelder kan voor tal van problemen en ongewenste situaties leiden.

Vieze geurtjes en schimmel

Vocht dat vast blijft zitten in de kelderruimte en dat niet weg kan door onvoldoende ventilatie zal voor stank zorgen, het welbekende “kelderluchtje”. Als dat niet wordt aangepakt kunnen er schimmels ontstaan. Dat is niet goed voor de muren en voor de gezondheid van de bewoners.

Schade aan muren

In een later stadium kunnen de muren beschadigd geraken. Ze worden poreus, waardoor ze nog makkelijker vocht vasthouden. Een vicieuze cirkel dus.

Gezondheidsproblemen

Omdat we doorgaans niet in onze kelder wonen zijn vochtproblemen niet meteen een oorzaak voor gezondheidsklachten, iets wat we in de rest van de woning wel zien.

Wat mogelijk wel een probleem kan zijn is dat voedingswaren die in de kelder bewaard worden besmet geraken met schimmels.

Oorzaken van vochtproblemen in de kelder

Om de kelder te bouwen is vaak een erg diepe bouwput gegraven. Veelal gaat die dieper dan de gemiddelde grondwaterstand. Het is dan ook niet onlogisch dat de constante druk van het grondwater voor problemen kan zorgen indien de kelder niet op de correcte manier waterdicht is gemaakt. Hoe hoger de grondwaterstand, hoe groter de kans op problemen. Zeker in vochtige periodes krijgen kelders dus weleens te kampen met vochtproblemen.

Maar er zijn natuurlijk nog andere oorzaken. Net zoals andere ruimtes in huis die niet voldoende geventileerd worden kan er in de kelder weleens condens ontstaan. Een andere interne factor is vocht door lekkende leidingen. Veelal liggen of vertrekken leidingen in de kelder. Als daar een lek ontstaat, kan je daardoor ook de nodige problemen krijgen.

Vocht bestrijden in de kelder

Je kan pas het vocht in je kelder bestrijden wanneer je de oorzaak geïdentificeerd hebt. We geven enkele mogelijke oplossingen voor de meest voorkomende problemen.

Vocht in kelder door grondwater

Doordat de bouwput van een kelder zo diep is gegraven, duwt het grondwater continu tegen de wanden en vloer van je kelder. Die druk kan soms zo groot zijn dat de waterdichting van de keldermuren niet goed meer werkt. In het ergste geval kan het vocht je keldermuren aantasten, zodat ze poreus worden. Snel handelen is de boodschap!

Lekkende kimnaad

De kimnaad is de plek waar je vloer en muren samenkomen. Dit is een zone die extra veel aandacht verdient, want ze is enorm kwetsbaar. Het is niet eenvoudig om deze “spleet” helemaal waterdicht te krijgen. Het is echt specialistenwerk dat je dus ook best overlaat aan iemand met kennis van zaken.

Condensatie

In de meeste kelders kan je niet gewoon even het raam openzetten wanneer het wat muf en vochtig is. Meestal zijn er geen ramen. Het is daarom van enorm groot belang om een goede ventilatie te voorzien in je kelder. Anders kan je er bijna zeker van zijn dat je vochtproblemen krijgt, met alle bijhorende symptomen: muffe geur, natte muren, schimmelvorming, …

Lekkende leidingen: water in kelder

Wanneer je water in je kelder hebt, kan je ook zeker kijken of alle leidingen nog wel goed zijn. Zeker wanneer het probleem zich zeer plots voordoet, kan je er bijna zeker van zijn dat een lekkende leiding de oorzaak is. Ga al je leidingen na. Niet allen van de waterleiding en de verwarming maar ook van alle afvoeren: afvoerbuizen van sanitair water, van het toilet, …

Vochtproblemen elders in huis

De kelder is ongetwijfeld het meest kwetsbaar voor vochtproblemen, maar dat wil niet zeggen dat er elders in huis geen problemen kunnen ontstaan:

  • opstijgend vocht
  • doorslaand vocht
  • condens

Problemen snel aanpakken is de boodschap

Wat de oorzaak van je vochtprobleem ook is, het is zowel voor jouw woning als voor je eigen gezondheid van het grootste belang dat je actie onderneemt. Vochtbestrijding doe-het-zelf, of toch maar liever laten doen? Je kan vocht in je kelder zelf bestrijden, maar het beste schakel je een ervaren specialist in, zeker wanneer het over vochtproblemen in de kelder gaat. Sowieso is het slim om eens vrijblijvend te informeren wat het je zou kosten als je het laat doen. Daarna kan je nog altijd beslissen om eventueel het vocht in de kelder zelf te bestrijden.

Vocht kelder prijs in België

Je kan hieronder met één klik info opvragen bij meerdere experts in jouw regio, helemaal gratis en vrijblijvend!

Vocht kelder prijs in Nederland

Je kan hieronder met één klik info opvragen bij meerdere experts in jouw regio, helemaal gratis en vrijblijvend!

Vergelijkbare berichten