Vegetarische BBQ, lekker en gezond!

De zomer is in het land, en dat betekent gezellig barbecueën met de familie! Behalve als je vegetariër bent, of gewoon minder vlees wil eten: dan blijf je wel eens op je honger zitten. Onterecht, want er zijn heel wat heerlijke BBQ-recepten voor vegetariërs die zelfs de grootste vleeseters doen watertanden.

Je hoeft dus heus geen worst of biefstuk op een rooster te gooien om je gasten met een volle maag én een stralende glimlach naar huis te laten gaan. Hier zijn vijf hapklare tips voor de beste vleesvrije barbecue!

1. Smakelijke spiesjes

Met groenten kan je brochettes maken in alle kleuren van de regenboog. Je kan eender wat op een stokje spiezen: wortel, rode ui, biet, courgette, gele of groene paprika, aardappel… Kijk hier voor een makkelijk recept waarmee je meteen alle kleuren op je bord krijgt. Als je toch iets op je brochette wil dat lijkt op vlees, kan je kiezen voor stukjes tofuseitan, of quorn. Ook halloumi is hier ontzettend handig, want dat is een van de weinige kazen die niet smelten maar grillen. Op de barbecue daarmee dus!

2. ‘Kouwe plat, of wa?’

Elke superheld heeft een sidekick nodig, dus ook je barbecue. Op een goede barbecue is er ook naast de grill vanalles te beleven én te eten. Je kent het wel: aardappels, pasta, tomaten, sla en worteltjes zijn vaste kost op tafel. Toch is er daar bijna altijd wel ruimte voor verbetering, en dat zonder veel moeite. Het geheime recept van een geslaagde vegetarische barbecue is namelijk een uitgebreid koud buffet. Zo kan je in een handomdraai taboulé, quinoasalade of kikkererwtensalade maken.

Om het plaatje compleet te maken – en om eeuwige dank te krijgen van de vegetariërs onder je gasten – doe je daar nog een arsenaal aan zelfgemaakte sausjes bovenop, zoals bijvoorbeeld raitamangochutneyyoghurt met munt of salsa.

Ik doe mee aan de actie Minder vlees eten, gezond en goed voor de aarde

3. Marineren, vullen en grillen maar…

Ben je bang dat je groenten te flets smaken tegenover de klassieke vleesjes op de barbecue? Vooral niet panikeren, want je kan je groenten promoveren tot echte smaakbommen door ze te marineren in olie, balsamicoazijn, rozemarijn, tijm of waar je ook maar zin in hebt.

Daarnaast kan je champignons, portobello’s of aardappels vullen met geitenkaasfeta en tomaat, spinazie – de mogelijkheden zijn eindeloos.

4. Toch trek in iets vlezigs? Probeer een veggieburger

Er zijn weinig dingen zo lekker als een hamburger op een zomerse barbecue. Tegenwoordig hoeven vegetariërs dat niet te missen, want er bestaan eindeloos veel recepten voor seitanburgerstofuburgersbietenburgers, of sojaburgers.

Je kan ook zelf bonenworstjes maken. Als je iets minder avontuurlijk ingesteld bent of gewoon weinig tijd hebt, kan je gerust in de supermarkt een vegetarisch alternatief voor het traditionele vlees kopen. Wel goed opletten dat je gekozen vegetarische vleesje  gegrild mag worden – sommige kunnen taai worden op de barbecue.

5. Een eeuwige klassieker: de maïskolf

Een vegetarische barbecue zonder de befaamde maïskolf is toch een beetje incompleet. Zo’n hele kolf op het rooster klinkt misschien niet zo spannend, maar dat kan je helemaal zelf bepalen: je kan je creativiteit de vrije loop laten door er naast zout, peper en olijfolie of boter ook je favoriete kruiden over te strooien, zoals curry, chili, gerookte paprika, sesamzaad, rozemarijn, tijm… Enkel zorgen dat je de maïs nog kan proeven!

KOOKBOEKEN VEGETARISCHE BBQ

Vergelijkbare berichten