Waarom houten speelgoed hot is

houten speelgoed

Speelgoed is er in alle vormen en maten, voor alle leeftijden. Maar welk speelgoed is nu het beste? Voor ons is dat houten speelgoed, en dat voor weloverwogen redenen. Niet alleen kan plastic speelgoed schadelijk zijn, houten speelgoed heeft ook een hele rijke geschiedenis. Alleen al voor deze redenen zijn we fan! Maar, er is meer!

Goed voor de planeet

Laten we beginnen bij het meest logische. PVC mag dan wel recycleerbaar zijn, de productie van het meeste plastic speelgoed zorgt voor onnodig veel lood en kwik in onze leefomgeving. Houten speelgoed is volledig natuurlijk en meestal vrij van lood bevattende verf. Er wordt doorgaans enkel natuurverf gebruikt, maar er zijn uitzonderingen, dus let op. Bovendien hoef je jezelf niet schuldig te voelen dat er onnodig tropisch hout wordt gekapt. Er bestaan genoeg alternatieven op basis van bamboe of hout van de rubberboom (dat vroeger gewoonweg verbrand werd!). Houten speelgoed gaat eveneens veel langer mee dan plastic speelgoed, omdat het veel steviger is. 

Houten speelgoed kopen?

Je vindt een mooi aanbod houten (en ander “degelijk”) speelgoed op bijvoorbeeld:

Helemaal veilig

Niet alleen de natuurlijke verflaag (zonder lood), maar ook het duurzame en logge karakter van houten speelgoed maakt het een pak veiliger voor je kinderen. Geen kleine plastic stukjes die makkelijk kunnen afbreken, geen scherpe randen, … We kunnen nog lang verder gaan. Vooral voor kleine kinderen – die haast alles in hun mond stoppen – is houten speelgoed daarom een veilige, kindvriendelijke optie. Geen kans meer op vergiftiging of verstikking.

Tijdloos

Ken je het nog, het houten schommelpaardje van bij oma? Ken je ze nog, de grote houten blokken met letters? Waarschijnlijk wel. En waarschijnlijk zijn ze nog steeds intact. Wist je trouwens al dat er in duizenden jaren oude Egyptische graven houten paardjes zijn teruggevonden? Dat is de kracht van dit type speelgoed: het gaat generaties lang mee, en de vorm ervan is even tijdloos. 

Enorm veelzijdig

Niet alleen zijn een paar simpele houten blokken ideaal om de hand-oogcoördinatie van de allerkleinsten te trainen, voor de grotere kinderen kan datzelfde speelgoed een helemaal andere betekenis krijgen. Laat ze de grote houten blokken bijvoorbeeld gebruiken om een kasteel mee te bouwen. De mogelijkheden van een simpel stuk hout zijn eindeloos. Als je creatief genoeg bent en iets kent van houtbewerking, is het ook makkelijk zelf te maken. 

Waarom dit speelgoed ideaal is voor creativiteit

Poppen die kunnen praten, raceauto’s met een ingebouwde motor, een speeltje met felle kleuren en ingebouwde verlichting, … De technologie stond ook niet stil in de speelgoedwereld, maar eigenlijk heeft dat ook een keerzijde. Het speelgoed speelt eigenlijk met je kind, in plaats van andersom. Houten speelgoed bevordert de fantasie en de cognitieve functies van je kinderen aanzienlijk. Kinderen hebben de wildste fantasieën, dus zorg er ook voor dat ze die kwijt kunnen in hun speelgoed.