Kalkpleister en kalkverf: de belangrijkste eigenschappen
Kalk heeft uitstekende eigenschappen. Het is een van de meest bestendige, ecologische en voordelige natuurlijke bouwstoffen. En het is nog eens mooi ook! Veel mensen weet er echter niet veel van, waardoor het niet vaak over het hoofd gezien wordt. Hier geven we een kort overzicht over de belangrijkste eigenschappen van kalkpleisters en kalkverven.
Laat je je schilderwerken graag over aan een professional?
Vraag dan offertes op in jouw regio, GRATIS EN VERIJBLIJVEND
Kalk of leem?
Dat is inderdaad vaak de vraag. Er is geen bouwstof ecologischer dan leem. Leem overtreft op dat vlak kalk, want kalk moet immers gebrand worden, waardoor er extra energie verbruikt wordt. Leem heeft echter wel veel organische bestanddelen en is daarom vatbaar voor schimmels: Leempleisters moeten dus zeker goed kunnen drogen, zodat ze niet beginnen te schimmelen. Aangezien er in oudere gebouwen vaak veel koudebruggen zijn, is het aangeraden om kalkpleister in de plaats van leempleister te gebruiken.
Enorm duurzaam
Hoe lang kalkpleister meegaat, kan men zien aan de meer dan 2000 jaar oude muurschilderingen, die ons nog altijd fascineren. Het is dus een zeer interessante bouwstof, maar veel mensen weten er echter niet veel over, waardoor het niet vaak overwogen wordt. Het is amper bekend dat kalk een van de meeste bestendige, ecologische, esthetisch aantrekkelijke en voordelige natuurlijke bouwstoffen is. De oppervlaktes van kalkpleisters en kalkverven zijn wezenlijk harder, stabieler en beter bestand tegen slijtage dan leempleisters of leemverven. In woningen met kinderen, in trappenhuizen en badkamers is kalk daarom een betere keuze dan leem.
Hoe hoger het kalkgehalte, hoe beter de kwaliteit
Houtvezelisolatie in combinatie met kalkpleister is uitermate efficiënt tegen algen en mos op gevels van oude gebouwen. De alkaliteit van kalk werkt desinfecterend. Het is uniek dat kalkpleister maar net 3% kalk moet bevatten om kalkpleister genoemd te mogen worden. Het percentage aan kalk in een kalkpleister bepaalt echter wel zonder twijfel de kwaliteit van het product. Maar niet alleen het daadwerkelijke aandeel aan kalk is bepalend, maar ook of er toegevoegde stoffen aan toegevoegd worden. De meeste kalkpleisters die op de markt zijn bevatten vaak aanzienlijke hoeveelheden aan kunststoffen en andere toegevoegde stoffen. Bij het kopen van kalkpleisters moet je letten op het gehalte calciumcarbonaat (hoe hoger, hoe zuiverder).
Hoge alkaliteit tegen schimmels
Echte kalk heeft een indrukwekkende pH-waarde van 13. Het is dus zeker aangeraden om oogbescherming te dragen wanneer je ermee werkt! De hoge alkaliteit werkt preventief tegen schimmels en micro-organismen. Daarbovenop reguleert de dampopen kalkpleister door zijn capillaire systeem de luchtvochtigheid in de ruimte.
Bijzondere kleuren
Kalkverven hebben een unieke eigen esthetische werking. Het kleurenspel draagt daar absoluut toe bij. Er ontstaat een wonderbaarlijk licht wolkachtig optisch effect met briljant dieptelicht. Hoe pastelachtiger de kleur van de kalkverf is, des te minder het kleurenspel tot uiting komt.
Kalkpleister moet goed drogen
Frisse kalkpleisters op buitenmuren moeten zeker beschermd worden tegen regen. Het is soms aangeraden om de stellage een drietal dagen langer te laten staan om geen risico te lopen. Dat kost weliswaar wat extra, maar waterschade aan de kalkpleister zou nog veel duurder zijn.
Meer over schilderwerken.